Caute vospolok,
toto forum zaznamenalo velky uspech/navstevnost v casoch ked iPhone bol novinkou v nasich CZ/SK vodach a vela posluzil. Mal vela a ostalo mu zopar vernych clenov. Osobne sa teda s nikym nepoznam, ale musim povedat ze v "tazkych" casoch sme si navzajom pomahali/pomahali novym clenom zanietene. A to bolo a stale je podstatne. S utichom aktivity fora som pochopil, ze firma Apple sa priblizila uzivatelom, urobila produkt ovela viac user friendly a rozsirenym az na taku uroven ze mega lambda user ho vie pouzivat a ze nepotrebuje pomoc fora ale najde odpoved na svoju eventualnu otazku v svojom najblizsom okoli.
Napriklad , tento moj "od veci" prispevok je prvym v 2024 (moj posledny je mozno z 2013-2014, ale pravidelne som sa vracial a cital diskusie. Klobuk dole za odpovede a diskusiu vernych clenov. Ziadna ina otazka/topic za posledne 4 tyzdne.
Ake je z toho ponaucenie? Z mojej strany by som povedal, progres nezastavis. My sme v dobe sputastania Smartfonov radili rovesnikom, starsim, ako sa vyrovnat s progresom v oblasti iPhone, dnes je produkt tak rozsireny a "zdokonaleny" ze radu s pouzivanim nepotrebuju ani novi pouzivatelia aj ked maju +60 rokov.
Ja, coskoro 50tnik, napriklad nemam cas ani chut ani v tom nevidim vyznam, pouzivat sluzby "umelej inteligencie na vyziadanie", ako chat GPT. (nehvorim samozrejme o skrytej, kazdodennej, ktoru nam uz ponukaju v appli, bankach, televiznych sluzbach a pod). Predpokladam teda ze za par rokov sa tato technologia stane vyspelejsou, pristupnejsou, a prinosnejsou. Dnesne fora o vyuzivani sluzieb za par rokov prestanu byt zaujimave.
Na druhej strane, ja mam obavu kam tento vyvoj zajde => vcera mi auto z pozicovne pisalo na displeji ze mam zlozit nohu z plynoveho pedalu, lebo sa blizi kruhovy objazd, kolegyna dostala pokutu ze sla v strednom prude na trojprudovej dialnici a nemala k tomu dovod a nepamata si ze by ju sledovali policajti (tz, pravdepodobne radar schopny odhalit takuto situaciu), hliadkovacie auta mestskej policie s kamerami schopne skontrolovat mnozstvo zaparkovanych aut za minutu, SW firmy schopne naprogramovat algorytmus na kontrolu takmer cohokolvek videneho ka kamere.
Minule som si kladol otazku, je toto vsetko nutne? Vysvetlim.
V ramci programu na chudnutie som chcel spravit aplikaciu na AW ktora by detekovala ze clovek prijima potravu a 75 minut potom by mu pripomenula spravit minutove cvicenie (vid knihu 4-hodinove telo). Toto by ale potreboval zistit pohyby lavej a pravej ruky pri ranajkach/obede/vecere a to roznych narodnosti/zvykov ludi po svete, v zavislosti v ktorych krajinach by som chcel aby aplikacia fungovala.
Riziko aplikacie je take, ze ak by sa k danym datam dostal niekto kto by ich mohol zneuzit, mohlo by to danu osobu/jeho okoli poskodit.
V takom pripade radsej nic nevyvijat aby nebolo potreba ochranovat udaje.
Ale kto vie, mozno za 10 rokov sa nieco take objavi. Uz teraz AW dokaze identifikovat typ sportovej aktivity/sedenie : /
Viem ze moj prispevok je dlhy, dufam ze nie nudny. Rad si precitam pripadne komentare. A urcite sa k nemu vratim, ak bude este forum zive, v, povedzme, roku 2034...
Dakujem tym co to tu zivia, prispeivaju a citaju ^^
Vsetko najlepsie, vela zdravia, kopec IT bezpecia a dakujem za "zive" forum !
Update 2024
-
jofos
- Mírně pokročilý

Update 2024
iP X
MBP 13" M1, MBP 13" 2010 + 2011 / TC 1TB / aTV4
MBP 13" M1, MBP 13" 2010 + 2011 / TC 1TB / aTV4
-
mirmo80
- iPhonefil

Re: Update 2024
Môj názor je skôr taký, že potreby/záujmy mnohých užívateľov sa obmedzili na také minimum, že za prvé nepotrebujú riešiť nejde/nefunguje a za druhé, ich to moc ani netrápi. Veď len taká blbá záloha, mnohých nie len že nezaujíma, ale ani len netušia, že niečo také existuje. Ide mi fb, viem postovať/zdieľať, to je to najdôležitejšie.
Už som zažil fóra okolo smartphonov, ktoré jednoducho vypli. V jednom to aspoň oznámili, kde sme si skalní aspoň mohli zapriať všetko dobré. Bojím sa, že aj tu sa raz takýto post objaví
iPhony, iPady, AirPods, AW, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.
-
pegas
- Klub čistého iOS

Já si úplně nemyslím, že by uživatelé přestali hledat odpovědi na jejich problémy, ale hledají je jinde než na diskuzních fórech, protože strejda Google odpoví i bez registrace, hned bez čekání, najde odpovědi v jakémkoliv jazyce, formátu (web, videa, obrázky) atd. Navíc s rostoucí popularitou AI to pro fóra bude ještě těžší. Uvidíme ...
-
honza.mac
- Mírně pokročilý

A nebo Apple opouštějí jelikož zjišťují že platit za značku “nakousnutého jablka” se v poměru výkon/cena nevyplatí.
Já už jsem také 70% iZařízení opustil.
Chytré hodinky jsem nahradil značkou Suunto a Huawei Watch, iPady Samsung Galaxy Tab S9, iPhony nahrazuju Samsungy S23 a když vyjde S24 jdu do ní. No a 15”a 16”MacBooky Pro nahrazuji 17” Dell XPS 17 a MB Air nahrazuji 14” Dell Inspiron. Vše s 64GB RAM a 2-8TB SSD a s NVidia grafikou.
Já sám mám 17” Dell XPS 17 v max konfiguraci s poslední Fedora linux Desktop a Mate GUI.
Takže až doslouží posledních pár kousků Apple železa budou nahrazené non Apple zařízeními.
MacOS budu provozovat jen ve VMware stejně jako Windows.
Vše mi vyšlo o 60% levněji než produkty od Apple.
Až se Apple zase dostane do finančních problémů
stejně jako na počátku milénia nebudu váhat a zase rád pomohu ….
Chci mít poklidné stáří a nechci při každé rozdílové aktualizaci MacOS trávit 3-5 dní zkoumáním proč mi přestalo fungovat toto či ono a co zas Apple přichystal za “vylepšení”.
Čas s rodinou a věnování se mým koníčkům je pro mě to nejdůležitější. Čím je člověk starší tím chce mít spokojenější život bez stresu.
Technika má lidstvu sloužit a ne naopak.
Apple se to jeho “Think different” za posledních 15 let podařilo otočit o 360 stupňů.
Já už jsem také 70% iZařízení opustil.
Chytré hodinky jsem nahradil značkou Suunto a Huawei Watch, iPady Samsung Galaxy Tab S9, iPhony nahrazuju Samsungy S23 a když vyjde S24 jdu do ní. No a 15”a 16”MacBooky Pro nahrazuji 17” Dell XPS 17 a MB Air nahrazuji 14” Dell Inspiron. Vše s 64GB RAM a 2-8TB SSD a s NVidia grafikou.
Já sám mám 17” Dell XPS 17 v max konfiguraci s poslední Fedora linux Desktop a Mate GUI.
Takže až doslouží posledních pár kousků Apple železa budou nahrazené non Apple zařízeními.
MacOS budu provozovat jen ve VMware stejně jako Windows.
Vše mi vyšlo o 60% levněji než produkty od Apple.
Až se Apple zase dostane do finančních problémů
stejně jako na počátku milénia nebudu váhat a zase rád pomohu …. Chci mít poklidné stáří a nechci při každé rozdílové aktualizaci MacOS trávit 3-5 dní zkoumáním proč mi přestalo fungovat toto či ono a co zas Apple přichystal za “vylepšení”.
Čas s rodinou a věnování se mým koníčkům je pro mě to nejdůležitější. Čím je člověk starší tím chce mít spokojenější život bez stresu.
Technika má lidstvu sloužit a ne naopak.
Apple se to jeho “Think different” za posledních 15 let podařilo otočit o 360 stupňů.
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
-
mirmo80
- iPhonefil

To si zase nemyslím ja. Skalní sklamaní užívatelia po x rokoch asi áno, ale dnes kde sa pozriem, vidím v ruke iPhone, najmä mladí ľudia. Takže tá užívateľská základňa tu asi ešte stále bude. Ako píše @pegas, bude to aj tým, že to ľudia nájdu inde.

Podľa takéhoto prepočtu ide Apple teda stále správnym smerom
iPhony, iPady, AirPods, AW, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.
-
honza.mac
- Mírně pokročilý

@mirmo: Jo najdou se tu skalní Apple fans (iOvce) kterým to nevadí a jedou “obměny” rok co rok.
Radši “chatu” v Řecku a spokojené stáří.
“Think different” bylo Jobsovo heslo od jeho smrti jde Apple jinou cestou než v jeho vizích. Proto ta rotace jiným směrem o 360 st.
Radši “chatu” v Řecku a spokojené stáří.
“Think different” bylo Jobsovo heslo od jeho smrti jde Apple jinou cestou než v jeho vizích. Proto ta rotace jiným směrem o 360 st.
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
-
mirmo80
- iPhonefil

Určite, je mnoho tých, ktorí si povedali papa . Ale ja si myslím, že je ich menej ako viacej a užívatelia skôr pribúdajú. Napriek tomu to tu v poslednom období stagnuje. Preto si myslím, že to bude skôr nezáujem o niečo a ako píše @pegas, hľadaním prípadných informácií inde.
- rony
- Klub čistého iOS

Dakujem za uvodny prispevok ;-)
Dokazuje na iphone to, co autor pise neskor. Najprv prebieha adaptacia technologii a dnes su to proste ine, ciastocne nepredstavitelne v dobe okolo roku 2007-2010 tak ako iPhone sa nedal dobre predstavit trebars v casoch 1995-1998.
Utlm diskusnych for je evidentny, no nesuvisi s lahkou adaptaciou. Podrazil ich Facebook, koniec koncov adminujem par “apple” skupin prave tam. Musim povedat, ze phpbb fora su zufalo pomale a fb skupiny az priamo bezprostredne.
Konkretnu obavu z “jedlikovskej” appky nezdielam, dokonca si myslim, ze je to zaujimava idea a vsetky obavy by som smeroval skor k spolahlivosti identifikacie.
Poznamka k tej pokute za stredny pruh - proste sla v blizkosti vozu policie, ta uz nemusi vodica zastavit (na dialnici je to skor nebezpecne) a staci zadokumentovanie. Cely proces nerealizovalo nic svetoborne - puhy clovek ;-) so zaznamovou technikou.
Mirmo80: zatial sa snazime aby to nenastalo.
Vsetko, co sa s iphonom udialo je len to, ze jeho prinos bol jeho vznik a objektivne neda svetu uz dalsiu porovnatelnu revoluciu.
Dokazuje na iphone to, co autor pise neskor. Najprv prebieha adaptacia technologii a dnes su to proste ine, ciastocne nepredstavitelne v dobe okolo roku 2007-2010 tak ako iPhone sa nedal dobre predstavit trebars v casoch 1995-1998.
Utlm diskusnych for je evidentny, no nesuvisi s lahkou adaptaciou. Podrazil ich Facebook, koniec koncov adminujem par “apple” skupin prave tam. Musim povedat, ze phpbb fora su zufalo pomale a fb skupiny az priamo bezprostredne.
Konkretnu obavu z “jedlikovskej” appky nezdielam, dokonca si myslim, ze je to zaujimava idea a vsetky obavy by som smeroval skor k spolahlivosti identifikacie.
Poznamka k tej pokute za stredny pruh - proste sla v blizkosti vozu policie, ta uz nemusi vodica zastavit (na dialnici je to skor nebezpecne) a staci zadokumentovanie. Cely proces nerealizovalo nic svetoborne - puhy clovek ;-) so zaznamovou technikou.
Mirmo80: zatial sa snazime aby to nenastalo.
Vsetko, co sa s iphonom udialo je len to, ze jeho prinos bol jeho vznik a objektivne neda svetu uz dalsiu porovnatelnu revoluciu.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
mac mini iPhone 4 5S X 13 Pro iPad Pro Pencil TV4 HomePod WATCH AirPods
mac mini iPhone 4 5S X 13 Pro iPad Pro Pencil TV4 HomePod WATCH AirPods