Kondice baterie

Odpovědět
pegas
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Kondice baterie

Příspěvek od pegas »

Model: iPhone 13 Pro Max 256 GB
Počáteční stav: nový telefon
Pořízen: 12/2021
Optimalizované nabíjení: ano
Nabíjecí návyk: většinou dávám nabíjet na +/- 50% stavu baterie
Způsob nabíjení: v naprosté většině MagSafe
Stav baterie: 98%
Úbytek: 2% za 11 měsíců

Teď už to asi ale bude padat rychleji, na 99% to skočilo teprve až po 10 měsících, ale o další % to spadlo už po měsíci, tak jsem zvědav, jak to půjde dál.

Tak jen pro zajímavost a případné porovnání s ostatními ;-)

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Re: Kondice baterie

Příspěvek od mirmo80 »

Hm, tak u mojej manželky horšie a celkom ma to zaskočilo.

iPhone 13 128 GB
Nový, kúpený 5/22
Optimalizované nabíjanie áno
Nabíjanie, 99% v noci bez ohľadu na stav batérie
Nabíjanie MagSafe
Stav batérie 98%

Naopak, môj iPhone 13 128 GB
Nový, kúpený 3/22 - používaný do 10/22
Opti nabíjanie áno
Nabíjanie, 99% v noci bez ohľadu na stav batérie
Nabíjanie bezdrôtovo 7,5W nabkou
Stav batérie 100%

Myslím si, že práve ten MagSafe a jeho rýchlo nabíjanie robí zlobu. Škoda, že nefunguje so slabšou nabíjačkou, aby nabíjal pomalšie.
iPhony, iPady, AirPods, AW, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

pegas
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od pegas »

mirmo80 píše:
pon lis 14, 2022 7:38 pm
Myslím si, že práve ten MagSafe a jeho rýchlo nabíjanie robí zlobu.
No, taky mě to napadlo. Je fakt, že když nabíjím přes noc, tak je mi jedno, jestli se telefon nabije za 2 hodiny přes MagSafe, nebo za 4 hodiny kabelem s klasickou 5V Apple nabíječkou. Asi to zkusím praktikovat.

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

To bola presne moja úvaha. Nechať nabíjať v noci, keď mi vôbec nevadí, že sa nabíja pomaly. A moja úvaha o vplyve na batériu pri iba rýchlo nabíjaní sa zrejme potvrdila. Zrejme MagSafe zruším.

Edit: a ešte som si teraz uvedomil jednu vec, manželka nepoužívala MagSafe od začiatku. Kúpil som jej ho v septembri. Kým ho začala používať, tak zdravie batérie mala na 100%. Ak je MagSafe príčina, tak je to celkom sila.
Naposledy upravil(a) mirmo80 dne čtv lis 17, 2022 4:41 pm, celkem upraveno 1 x.
iPhony, iPady, AirPods, AW, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

no rychlonabijanie vieme, ze mava tento vplyv. na rutinne denne nabojanie je lepsie najst si okna na kabel. a rychlonabijanie nechat najma na prilezitostne…
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

Jj, to ano. Ja som v MagSafe hladal najma pohodlnost. Skoda ze vie len rychlonabijanie. Vymenim ju za "magsafe" od ineho vyrobcu.

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

osobne som neprisiel na chut QI, logika mi unika, kedze k nej musi beztak viest kabel. Ocenujem vsak prenosnu powebanku specialne pre AW, tak ta je na cestovanie fajn :) a potom zrejme este take tie policky v aute, kam polozis mobil (akurat, ze mne sa ho nikdy nechce vytahovat z tasky) :)

na nabijanie mam EverDock, takze jednoduche zalozenie mobilu aj vytiahnutie mam.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

pegas
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od pegas »

Já ten MS budu používat pouze výjimečně, když budu potřebovat rychle nabít, jinak jak jsem psal výše pojedu kabel.

mike-biker
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od mike-biker »

Používám výhradně bezdrátové nabíjení, jak v autě, tak doma, tak na kole. Mám stále 100% kapacity po roce provozu. 135 cyklů baterie. :good:
iPhone 14 Pro 256GB Silver.
iPhone 12 Mini 64GB RED as reserved.
MacBook Pro 16" M1 Max 24-Core GPU, 32GB Memory, 1TB SSD

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

A cim nabijas mike? Pretoze my, az na par vynimiek, tiez v podstste len bezdrot, ale vysledok u oboch rozdielny.

pegas
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od pegas »

Včera jsem šel okolo AR, tak jsem se zeptal na to nabíjení. Když jsem řekl, že téměř rok nabíjím jenom přes MagSafe a jsem na 98% kondice baterie, tak mám být prý velmi rád, protože MS je prý to nejhorší na kondici baterie, měli tam s ním i úbytky cca 10% za několik měsíců provozu. Obecně bezdrátové nabíjení je na baterie náročnější a podepisuje se na nich, což víme, ale specificky MS označili za nejhorší. Doporučili optimálně kabel a pravidelnost v nabíjení, tzn. nabíjet klidně 20W nabíječkou, ale pořád, tj. neměnit ji s 5W/10W/15W a nenabíjet pod 20%. Pokud bezdrátové nabíjení, pak standardní Qi s nabíječkou do 15W, což bude reálně nabíjet cca 10-12W (3-5W tepelná ztráta). Zajímavost na konec, všechny vystavené iPhony, nehledě na model, mají ve storu napájené starými 5V nabíječkami a úbytek baterie u kusů přes rok vystavených je 0%.

Jinak moje zkušenost s nabíjením starou 5V nabíječkou je, že když na cca 30% dám nabíjet, tak se na 80% dostane za 3 hodiny, pak hodina výdrž a pak další 2 hodiny na 100%. Je to teda šnečí tempo, přes noc to nevadí, ale stejně asi začnu nabíjet 20W. Nějak mně ta stará 5V nabíječka nepřijde důstojná k 13 Pro Max :-)

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

A ja to vyriešim asi týmto MAGPAD. Dokonca sa chytí aj na tú starú 5V nabíjačku, ale použijem 10W z iPadu. Myslím, že to takto bude lepšie. Jedinú chybu má, že je usb-c, takže ešte reduckia.

pegas
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od pegas »

Už nějakou dobu pozoruji, že mi nefunguje optimalizované nabíjení. Zkoušel jsem ho vypnout/zapnout bez restartu/s restartem, ale nabíjení jede pořád na 100%, bez výdrže na 80%. Nabíjím roky pořád stejně (tj. od 22-23 hod. do 6 hod.), takže tím to být nemůže. Stav baterie je 96%, takže v ní asi problém taky není. Nabíjím přes MS/kabel. Zkusím ještě vyměnit adaptér. Myslím, že to začalo někdy od iOS 16.3, možná 16.4, nevím přesně.

Někdo další?

EDIT: Zkusím ještě zapnout polohové služby - významná místa, to jsem měl vypnuté (vždycky a ON i tak fungovalo, ale třeba něco v posledních iOS změnili), více viz bod 2. na https://www.igeeksblog.com/optimized-ba ... on-iphone/

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

Hm, minule som si aj ja všimol, že sa mobil úplne nabil už o tretej ráno a na grafe priebehu nebolo vidno pozastavenie nabíjania. Ale ničomu som to neprisudzoval a viac sa na to nepozrel. Odsledujem to aj ja pár dní.

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

Tak u mna to naozaj prestalo fungovat. O druhej rano baterka nabita naplno. Ale u manzelky vsetko ok .

pegas
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od pegas »

Hmm, možná věc verze iPhonu a/nebo iOS (?), já mám iP13 Pro Max s iOS 16.6. Dám za pár dní vědět, jestli to zapnutí specifických polohových služeb pomohlo. Po 1. nabíjení po zapnutí tedy zatím ne, ale chvíli tomu nechám.

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

Verzie iOS máme aktuálne. Akurát manželka má iP 13 a ja 13 Pro. Ja to zase skúsim na pár dni vypnúť.

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil

Příspěvek od mirmo80 »

Na jednu noc som opti nabíjanie vypol, včera povolil a dnes ráno to už bolo ok. Vidím, že sa nabíjanie prerušilo a potom pokračovalo. Tak kto vie v akom matrixe je/bola chyba.

Odpovědět