Vliv častého nabíjení na baterku?
-
- Moderator fóra
Vliv častého nabíjení na baterku?
Ahoj.
Chci se zeptat jestly nějak výrazněji ovlivnuje baterku v iPhone to, že jej nabíjím vždy když jsem u PC.Takže když jdu třeba jen na 5 minut pryč tak iphone vytáhnu z docku a potom jej tam zase vrátím.Tudíš se nabíjení často přerušuje.
Má toto nějaký vliv na životnost baterky nebo je na to baterka stavěná?
Chci se zeptat jestly nějak výrazněji ovlivnuje baterku v iPhone to, že jej nabíjím vždy když jsem u PC.Takže když jdu třeba jen na 5 minut pryč tak iphone vytáhnu z docku a potom jej tam zase vrátím.Tudíš se nabíjení často přerušuje.
Má toto nějaký vliv na životnost baterky nebo je na to baterka stavěná?

-
- Administrator
Re: Vliv častého nabíjení na baterku?
Podle mě je to úplně jedno (lionka) dělám to stejně...pokud baterka chcípne dá se koupit za pár stovek i v ČR...
.
.
Respektujte pravidla, pak si u mě můžete stěžovat na moderátory.

iPhone je takovy typ zarizeni ze se s takovymhle zachazenim pocita, myslim ze ho podobnym zpusobem pouziva vetsina lidi, takze snad ok
Tak samozřejmě to není typem zařízení, ale typem akumulátoru, jak říká Julek. Tyto akumulátory nemají životnost danou počtem nabíjecích cyklů, nýbrž dobou používání. Baterka by tak měla vydržet bez zjevné ztráty kapacity +- 2 roky.
-
- Moderator fóra
Ok díky za komentáře 

No i když je to Li-ionka tak je pro ní o něco lepší ji takhle na 5 minut nenabíjet.
Nedá se to řešit odpojením napájení od usb káblu? Třeba nějakou redukcí, která to napájení nepropojí, jen data? Otázkou je jestli by nenapájenej iPhone komunikoval s PC.
Nedá se to řešit odpojením napájení od usb káblu? Třeba nějakou redukcí, která to napájení nepropojí, jen data? Otázkou je jestli by nenapájenej iPhone komunikoval s PC.
-
- Moderator fóra
No to by bylo nejlepší protože mám iphone stejně každou noc v nabíječce at je večer nabitý jak chce.Ale myslím že v USB musí být napájení aby komunikoval.

-
- Starý pes fóra :)
Naopak, pokud to je li-on clanek (stejne jako li-pol), je caste nabijeni pouze vyhodou. Referenci muzou byt napriklad vesmirne satelity, ktere maji akumulkatory nastavene tak, aby se vybijely jen z par % kapacity a pak znova dobijely. Na zivotnosti to pouze prida.
Ono kolem akumulatoru panuje opravdu hodne predsudku, malokdo je ochotnej si fakta overit ..
Ono kolem akumulatoru panuje opravdu hodne predsudku, malokdo je ochotnej si fakta overit ..
-
- Administrator
ot takže náš iPhone má baterie z kosmu.. Super ! ?
.

.

V dnešní době se používají čtyři druhy akumulátorů : Niklkadmiové (NiCd), niklmetalhydridové (NiMH), lithiumiontové (Li-Ion) a lithiumpolymerové (Li-Pol)
U prvních dvou typů baterií je špatné příliš časté nabíjení ? po čase se může snížit kapacita baterie až o 40% - zhruba se jedná o to, že se v baterii vytvoří krystaly na elektrodách (paměťový efekt) -> stoupne vnitřní odpor baterie.
U druhých dvou typů baterií je časté nabíjení naopak výhodou. POZOR na baterie typu Li-Ion a Li-Pol? Jestliže si koupíte zařízení, které má tuto baterii a to zařízení někde v koutě rok leželo bez jakéhokoliv dobíjení, tak ta baterie bude mít po nabití tak 35% své původní kapacity.
U prvních dvou typů baterií je špatné příliš časté nabíjení ? po čase se může snížit kapacita baterie až o 40% - zhruba se jedná o to, že se v baterii vytvoří krystaly na elektrodách (paměťový efekt) -> stoupne vnitřní odpor baterie.
U druhých dvou typů baterií je časté nabíjení naopak výhodou. POZOR na baterie typu Li-Ion a Li-Pol? Jestliže si koupíte zařízení, které má tuto baterii a to zařízení někde v koutě rok leželo bez jakéhokoliv dobíjení, tak ta baterie bude mít po nabití tak 35% své původní kapacity.
-
- Mírně pokročilý
U straších NiCD nebo NiMH platilo ze by se melo nabíjet až když je baterka skoro vybitá aby nedocházelo ktomu pamětovému efektu. Ale u Li-lon nebo Li-pol je to jedno, ty netrpí tím pamětovým efektem.
-
Pametovy efekt je hovadina. Jakys takys byl a jen _nahodne_ se projevoval u NiCD baterii. S temi se dnes uz nesetkate v novych zarizenich NIKDE. U NiMH, Li-Ion a Li-Pol baterii neco jako pametovy efekt neexistuje. Dalsi z neobycejne rozsirenych fam ..
To co nici baterie je hluboke podpeti, nebo dokonce prepolovani. 'Nejlepe' tohle snasi 'olovo', cim 'tvrdsi' clanek, tim lepe. Take prepeti (pri nabijeni a spatne detekci delta peak, u nabijeni olova spatne nastavena max. vyse napeti) a vysoka teplota (opet pri nabijeni, nad ~50'C). A zkratovani, jakmile se nekomu povede 'krisnout' kontakty o sebe u Li-Pol baterii, muze ji vetsinou vyhodit.
Modermi akumulatory nabijejte co nejcasteji, neplati dalsi chujovina 'o poctu nabijecich' cyklu. Nabijeci (a vybijeci) cyklus neni pripojeni acu na nabijecku, ba primo naopak. Nezertuji.
Opet opakuji, kolem akumulatoru je neskutecne mnozstvi pover a bludu .. ;)
To co nici baterie je hluboke podpeti, nebo dokonce prepolovani. 'Nejlepe' tohle snasi 'olovo', cim 'tvrdsi' clanek, tim lepe. Take prepeti (pri nabijeni a spatne detekci delta peak, u nabijeni olova spatne nastavena max. vyse napeti) a vysoka teplota (opet pri nabijeni, nad ~50'C). A zkratovani, jakmile se nekomu povede 'krisnout' kontakty o sebe u Li-Pol baterii, muze ji vetsinou vyhodit.
Modermi akumulatory nabijejte co nejcasteji, neplati dalsi chujovina 'o poctu nabijecich' cyklu. Nabijeci (a vybijeci) cyklus neni pripojeni acu na nabijecku, ba primo naopak. Nezertuji.
Opet opakuji, kolem akumulatoru je neskutecne mnozstvi pover a bludu .. ;)
-
- Host

Jen bych dodal pár info z http://www.batteryuniversity.com/ kde o tom možná ví krapet víc než my..
Ano Li-On články již netrpí paměťovým efektem, ale to zdaleka neznamená, že je lze používat jakkoliv a přitom čekat, že to nebude mít vliv na kapacitu článku..
Obecně platí, že Li-On článkům vadí především 3 věci..
1) Vysoká teplota (např. když necháte v létě iPhone v autě, kde je v té chvíli 70°C nebo když nějaké zařízení používáte natolik intenzivně, že se baterka sama rozžhaví (notebook..). Takové přehřátí baterie okamžitě snižuje kapacitu článku
2) Úplné vybití článku NEBO ponechání článku po delší dobu bez nabíjení, obzvláště pak ponechání článku nabitého buď na 100 % (obecně platí, že jestliže chci článek nechat delší dobu ležet - např u sezonních zařízení (např. foťák, který mnoho lidí využívá jen několikrát ročně), tak by měl byt nabitý tak na 50 % a měl by být držen v chladu - někdo tvrdí, že by měl být skladován ve vlhkovzdorném sáčku v ledici) nebo naopak třebas jen na 10 % (tento případ je pro článek mnohem nebezpečnější.. při úplném vybití dochází k nevratnému poškození li-on článku.. ty mají proto ochranný okruh, který zařízení vypne již při kapacitě cca. 3 %, aby uživatel stihl, dříve než kapacita článku klesne na 0 %, tento článek nabít..)
3) Nabíjení článku do neúplné kapacity - jedná se o situaci, která článek poškozuje nejméně z těchto tří situací, nicméně ho stejně poškozuje, resp. snižuje jeho kapacitu. Snížení kapacity lze omezit tím, že článek např. 1x měsíčně zcela vybiji a pak zase nabiji na 100 % své kapacity..
Na druhou stranu je pravda, že li-on článkům NEVADÍ, jestliže ho začneme nabíjet dřív, že se zcela vybije, resp. li-on články by se zpravidla MĚLY nabíjet již během vybíjení..např. u 50 %.. Nemusíte se při tom bát, že tak zkrátíte životnost baterie skrze to, že přijdete o 1 nabíjecí cyklus (Apple např. uvádí, že jeho baterie po 400 cyklech ztratí 20 % kapacity) i když ho nabijete jen o 50 %.. Cyklus je jedno úplné vybití a následné nabití článku..
tzn. Mám článek na 100 %, vybiji ho na 80 % a nabiji na 100 %. Pak ho vybiji na 40 % a zase úplně nabiji. Nakonec ho vybiji na 80 % a zase nabiji a teprve v té chvíli článek udělal jeden cyklus... Tzn. stejně jako když ho ze 100 % vybiji na 50 %, pak nabiji na 100 %, zase vybiji na 50 % a zase nabiji na 100 %.. zase se bude jednat o jeden cyklus.. Neznamená to však, že baterka bude mít i při dodržení všech zásad třebas po 5 letech stále 100 % své původní kapacity.. I přesto, že budete třeba na 250 cyklech (pokud zařízení nebudete moc používat), baterie ztratí část své kapacity na základě chemických reakcích souvisejících s časem...
Další důležitou věcí je správné odpanění

Takže tak

PS. Já svůj iPhone používám tak normálně (denně provolám tak 30 min), pošlu a přijmu nějaké sms, přes Wifi nebo GPRS si stáhnu poštu, jemně zabrowzdám, poslechnu chvíli nějakou hudbu nebo pustím díl seriálu, zahraju nějakou hru a baterka mi vydrží cca. 2-3 dny, přičemž ji nabíjím buď ob den, nebo denně..
-
sergi píše:Další důležitou věcí je správné odpanění :) baterky.. Jestliže si koupíte iPhone, nejdříve byste ho měli dát vypnutý do nabíječky a nechat ho tam delší dobu.. Pak ho vytáhnout a zcela vybít. Následně ho vypnutý dát do nabíječky a nechat tam přes noc.. Tak dosáhnete maximální kapacity článku..
S tim silne nesouhlasim. Tohle mozna platilo u starych NiCD clanku a velmi okrajove, skoro zanedbatelne i u NiMH clanku. U 'lionek a lipolek' je to blud. Je to tzv. formovani (hodne lidi si plete termity ;) a rika tomu formatovani) clanku a u modernich clanku je zcela zbytecne.
-
- Host
No beru to, že s tím ostatním souhlasíš, takže stejně úspěch.. ale já musím říct, že si stojím za svým..
Baterce to první nabití vybití pomůže dostat max kapacitu, navíc se tím kalibruje indikátor baterie iPhonu.. Myslím, že kdyby to byl úplný blud, tak by to např. neuváděly i firmy jako Apple.. http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=86284 I když uznávám, že to radí u noťasů.. Ale tak či tak.. stejně je hlavní vyvarovat se těm třem situacím, o kterých jsem psal výše..
Baterce to první nabití vybití pomůže dostat max kapacitu, navíc se tím kalibruje indikátor baterie iPhonu.. Myslím, že kdyby to byl úplný blud, tak by to např. neuváděly i firmy jako Apple.. http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=86284 I když uznávám, že to radí u noťasů.. Ale tak či tak.. stejně je hlavní vyvarovat se těm třem situacím, o kterých jsem psal výše..
-
- Administrator
Hlavně je to úplně fuk vy rozumbradové
.

.

Je to jak pise Sergi. Co se tyce baterek, tak zkusenost je velika.
Jezdil jsem zavody auticek na dalkova ovladani. Zacinal jsem s NiCd baterkami a to byla hruza - pametovy efekt obrovsky - 2 zavody - konec.
NiMH jsou na tom lepe, ale opet trpi pametovym efektem mensim, nez NiCd, ale i tak znatelnym oproti Li-Ion a Li-Pol.
Co se tyce Li-Ion a Li-Pol, tak tam je opravdu nejvetsi problem v tom, kdyz se baterka nepouziva a nebo kdyz se s ni pracuje pri vysoke teplote. Na vrtulniku litam Li-Pol baterku a jednu jsem si znicil prave tim, ze jsem ji zasantrocil a kdyz jsem ji nasel, tak vydrzela uplne prd.
Jeste pro klid duse, pres USB do toho zas tak moc proudu nejde, takze klid, je to o zivotnosti jako takove a vzhledem k cene baterie radeji clovek strci iPhone do kolebky a neresi to, nez aby vymyslel, jak odpojit kabel apod.
Jezdil jsem zavody auticek na dalkova ovladani. Zacinal jsem s NiCd baterkami a to byla hruza - pametovy efekt obrovsky - 2 zavody - konec.
NiMH jsou na tom lepe, ale opet trpi pametovym efektem mensim, nez NiCd, ale i tak znatelnym oproti Li-Ion a Li-Pol.
Co se tyce Li-Ion a Li-Pol, tak tam je opravdu nejvetsi problem v tom, kdyz se baterka nepouziva a nebo kdyz se s ni pracuje pri vysoke teplote. Na vrtulniku litam Li-Pol baterku a jednu jsem si znicil prave tim, ze jsem ji zasantrocil a kdyz jsem ji nasel, tak vydrzela uplne prd.
Jeste pro klid duse, pres USB do toho zas tak moc proudu nejde, takze klid, je to o zivotnosti jako takove a vzhledem k cene baterie radeji clovek strci iPhone do kolebky a neresi to, nez aby vymyslel, jak odpojit kabel apod.
-
- Administrator
ták tohle je přesně můj názor.. kupujeme na iPhone pouzdra za 1000 kč a pak se tu řeší v ČR dostupná baterie za pár stovek..
.
.

hele ja myslim ze to je tak moc jedno az je to hrozny 
vsichni mame svoje iPhonky, skoro nikdo nema problem s baterkou, nikdo se nestrachuje jestli se ma poprve uplne nabit-vybit, je to proste totalne suma-fuk
ale tohle se spis zvrtlo v souboj v technickych teoriich
myslim ze zucastneni uz ani vubec nemluvi o iPhonu

vsichni mame svoje iPhonky, skoro nikdo nema problem s baterkou, nikdo se nestrachuje jestli se ma poprve uplne nabit-vybit, je to proste totalne suma-fuk

ale tohle se spis zvrtlo v souboj v technickych teoriich
myslim ze zucastneni uz ani vubec nemluvi o iPhonu
-
- Host

No je to obecně o bat. článcích.. Prostě pokud se tím bude člověk řídit, tak bude mít baterku s vyšší kapacitou po delší dobu.. Uznávám, že vzhledem k ceně baterky do iPhone, to není takový problém (i když čím později budu muset iPhone otevřít, tím líp..), ale třebas u notebooku už se to hodí..
-
- Mírně pokročilý
Julek píše:ták tohle je přesně můj názor.. kupujeme na iPhone pouzdra za 1000 kč a pak se tu řeší v ČR dostupná baterie za pár stovek..
.
iPhone jsem v ruce nedrzel, takze nevim jestli jde otevrit, ale co Ipod Touch ? Do toho se nemam sanci dostat, pokud bych chtel vymenit baterku, takze mi nezbyva, nez ho poslat zpet do Applu, ze ? A to asi uz nestoji jen par stovek.
-
- Administrator
Na fóru v návodech je postup jak se iPhone rozebírá..
.
.

-
Myslím, že výměnu baterie by zvládl kdejaký servisní technik, viz. co doporučoval Moren.
> > > www.PDA-Prislusenstvi.cz < < <
-
- Mírně pokročilý
at si rika kdo chce co chce, caste nabijeni baterie neni dobre, sehnal jsem iphone znamemu a ten me ho ted daval na prestelovani a baterka pri edge,wifi atd vyplem jen 3-4 hodiny? to je fest malo
muj iphone zpocatku bez surfeni daval i 2-3 dny
ted den a pul pri absolutne stejnem(spise) nizsim pouzivani
apple se zas kasa ale to casty dobijeni je znat
muj iphone zpocatku bez surfeni daval i 2-3 dny
ted den a pul pri absolutne stejnem(spise) nizsim pouzivani
apple se zas kasa ale to casty dobijeni je znat
iPhone 3GS 16GB White
http://iphonehry.cz
http://iphonehry.cz
-
- Mírně pokročilý
Dobrý článek o bateriích a jejich nabíjení v iPhonech, iPadech atd.
http://www.[BULVAR: odkazujte na jiné zdroje]/2012/03 ... -zarizeni/
http://www.[BULVAR: odkazujte na jiné zdroje]/2012/03 ... -zarizeni/
spachal_tmp píše:Naopak, pokud to je li-on clanek (stejne jako li-pol), je caste nabijeni pouze vyhodou. Referenci muzou byt napriklad vesmirne satelity, ktere maji akumulkatory nastavene tak, aby se vybijely jen z par % kapacity a pak znova dobijely. Na zivotnosti to pouze prida.
Ve vesmirnej satelitech neni LIOL/LIPOL, ale NICD, ne? Prave kvuli dlouhodobemu pouzivani. Oveř si to

Jinak ten clanek na LSA je plny bludu (pokud pominu, že autor se nenaučil psát procenta s mezerou). Napriklad toto je uplny nesmysl:
"Jediné co se doporučuje je, že pokud své zařízení dlouhodobě nepoužíváte, je vhodné jej minimálně jednou za měsíc nechat zcela vybít a opět nabít na 100%"
Pro dlouhodobe nepouzivani se ma LION/LIPOL baterie nabit na cca 60-70 %, ani omylem na 100 %. Takto nabity a nepouzivany clanek totiz postupne zvysuje zvysuje svuj vnitrni odpor, coz snizuje treba hodnotu proudu, ktere je schopna baterie vydat.