1) Potřebujeme mozzilu thunderbird ke stažení zde Nastavíme si email to už většina z vás určitě zvládá.
2) Po naistalování musíme stáhnout addon Mailbox allert.Zde
3) Vytvoříme si soubor v poznámkovém bloku a napíšeme do něj: "shutdown -s -t 20" (bez uvozovek). Používám interval 20 sec pokud číslo změníte třeba na 60 tak se počítač vypne až za minutu místo 20 sec.
4) Uložíme a příponu změníme z .txt na .bat nebo .cmd to už je na vás pokud příponu nevidíte musíte povolit ukazování přípon v Možnosti složky> Skrývat příponu známých souborů.
5) Pokud už máme soubor shutdown.bat uložíme ho na disk C: (můžete si ho dát kam chcete ale pro zjednodušení je lepší dát ho jen na C:)
6) Pokud nemáme spuštěný Thunderbird tak ho spustíme a nastavíme addon.
7) Nevím jak to funguje u ostatních poskytovatelů ale já u gmailu si můžu vytvořit složku na poštu podobně jak je Doručené, Odeslané atd.
8 ) Vytvoříme si tedy novou složku moje se jmenuje shutdown. Máme ji označenou. ( po vytvoření sme na ní klepli, je to kvůli tomu aby sme addon nastavili pro tuto složku)
9) V thunderbirdu zvolíme Nástroje> Mailbox Alert preferences
10) V okně co se nám otevřelo zaškrtneme Execute command, dáme browse a vyhledáme na pevném disku C: soubor který sme vytvořili onen shutdown.bat.
11)Uložíme a teď už jen stačí nastavit filtr který bude přesouvat email do nově vytvořené složky. Zvolil sem třídění podle odesílatele, sami si můžete nastavit třeba třídění podle předmětu.
12)Nástroje>Filtry zpráv>Nový>zašrtneme odpovídající všem pravidlům>Rozklikneme Od,obsahuje> Do volného políčka napíšeme adresu emailu z kterého budeme emaily na vypnutí odesílat (klidně ten na který emaily budou chodit)> Ve spodní části pak rozklikneme přesunout zprávu do složky a vybereme námi vytvořenou složku moje je shutdown. Takže tam bude napsáno něco jako shutdown v účtu vas@email.cz. Potvrdíme
13) Stačí už jen nastavit kontrolování emailu po 1 minutě. Nástroje>nastavení účtu>nastavení serveru> Kontrolovat nové zprávy každých 1 minut.
Pokud jste vše udělali správně počítač se vypne pokud si pošlete klidně i sami sobě email. Po přijetí zprávy se přesune do složky shutdown kde na ní čeká addon který spustí shutdown.bat 20 sec se odpočítá a počítač se vypne. Odzkoušeno funkční.
Pak tu máme něco pro pokročilé. Nebaví vás zapínat email a mačkat tlačítko Odeslat?
Stačí si jen založit webovou stránku která podporuje php doporučuji třeba [urlwww.wz.cz]wz.cz[/url] Popis tvorby webové stránky tu popisovat nebudu.
Vytvořte si nový soubor v poznámkovém bloku a dovnitř napište.
<?
mail("email@prijemce.com", "", "", "From: odesilate@emailu.cz");
?>
<SCRIPT>alert ('Email byl uspesne odeslan')</SCRIPT>
Příjemce i odesílatel se může shodovat je možné poslat email sám sobě je důležité abyste ve filtru měli nastavený email ze kterého zpráva přijde jinak se nepřesune do složky a počítač se nevypne.
Soubor uložíme změníme příponu z .txt na .php a nahrajem přes FTP na náš web (total commander). Nebo se dá nahrát přes samotné wz.cz.
Pak už jen stačí načíst v telefonu adresu našeho webu například mujnovezalozenweb.wz.cz/jmenosouboru.php. Můj soubor se jmenuje jednoduše mail takže zadám do safari mujweb.wz.cz/mail.php ukáže se alert že email se odeslal a počítač se vypne.
Doufám že vám můj návod pomůže k tomu abyste si film užili a nemuseli vstávat k vypínání počítače.
Pokud se vám nepodaří vytvořit soubory shutdown.bat a mail.php nahrál sem je [url=iplacka.wz.cz/nutnesoubory.zip]sem[/url]. Stačí je jen otevřít v poznámkovém bloku a upravit k obrazu vašemu