Macbook - vhodný pro přítelkyni??

Hypno

Macbook - vhodný pro přítelkyni??

Příspěvek od Hypno »

Zdravím Vás,

Jelikož jsem uživatel windows a s počítači apple nemám moc zkušeností, tak bych Vás zde chtěl poprosit o názor a radu:
Má přitelkyně se rozhodla pro koupi notebooku a jako každá žena preferuje též vzhled ;-) a potom co viděla macbook 13,3 tak již nechce nic jiného! :-)
Bude ho mít na internet, muziku, filmy, stahování fotek z foťáku, dále tam bude potřebovat ofiice a to je tak asi všechno, rozhodně natom nechce stříhat video, nebo podobné složitější operace, které by asi HW macbooku nestíhal
Má otázka tedy zní: je pro ni vhodný? tuším že OS v Macbooku bude též pro uživatele přívětivější než u Windows, takže naučit se sním pracovat by též neměl být problém? HW na papíře nevypadá nijak oslnivě, ale předpokládám že to bude dobře odladěné jak je již u Applu zvykem, nebo to odpovídá výkonu u NB s windows?? Výdrž baterie udávají 10hod. je mi jasné že realita bude jiná, ale jestli vydrží třeba 8 hod, tak je to oproti ostatním notebookům bezkonkurenční výdrž.., předem děkuji za radu a Váš názor

Jedná se o tento model:http://www.alza.cz/apple-macbook-bily-cz-d170357.htm

A poslední dotaz: je OS v macbooku v češtině, myslím si že by to mohlo být dost velkou překážkou, kdyby byla lokalizace pouze v angličtině

bohem
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Macbook - vhodný pro přítelkyni??

Příspěvek od bohem »

- macbook je dobrá volba a kdyby přeci jen chtěla stříhat video, tak na rozdíl od win při tom může ještě plynule, bezproblému dělat xx dalších věcí..
- čeština je zatím neoficialní, seženeš ji zde
- práce z mackem je radost, jen musí člověk zapomenout na složitosti z win a nehledat je v něm
- doporučil bych verzy pro - plynule podle tmy se rozsvěcující klávesnice je hodně užitečná a návyková- bílý macbook ji nemá, jinak absence firewire portu v bílém mb ji asi vadit nebude
- office od microsoftu tam dá přes crossover nebo přes přes parallels (virtualně celé win) - office od macku se jmenují iWork

iTukan
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od iTukan »

bohem: Proc tam cpat virtualne win kvuli office, kdyz Microsoft dela verzi office pro Mac? ;)
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  Withings SmarScan

macuser

Příspěvek od macuser »

Ja bily MacBook nedoporucuji. Kvalita zpracovani je uplne nekde jinde. Cely bily, na svetle doskrabany, guma na spodu tez nic moc, spini se, odlepuje. HW je to nic moc, ceka se na inovaci, nebo vyrazeni produktu z nabidky. Sezenes kvalitni 13 palcovy PC o mnoho levneji, mozna i hezci a s mensi vahou, rozmery. Treba HP 5320m, 4330s, Acer 3820TG vypadaji v celku slusne. Rozhodne lepsi volba nez bily MacBook.

Duvod proc kupovat Pro, je pro me hlavne hlinik, svitici klavesnici nemam a nijak mi to nevadi, protoze na klavesach J a F mam vystupky.

Rozhodne kdyz si pospisis, stihnes jeste nekde MacBook Pro ve vyprodeji od 25 tis.

Office for Mac 2011 jsou sice lepsi nez predchozi verze 2008, ale maji jeste par chybicek, nemam pro ne doplnky, nejsou v cestine, ja jsem si na ne nezvykl a stale delam bud v Office 2007 nebo v iWorku.

Virtualizace je zdarma v podobe VirtualBox, mam tam XP, na kancelarskou praci to bohate staci. CrossOver je placene a nedostanu tam vsechny doplnky pro Office, Office neni plne funkci a nejde tak lehce updatovat. Pri virtualizaci se da pracovat i na 4GB RAM, ale 6 GB uz je hodne poznat.

Cestina je oficialni, ale neni soucasti systemu. Mozna bude implementovana do nove verzy OS X.

Hypno

Příspěvek od Hypno »

Tak teď tedy nevím,
Je mi jasné, že se dá s těmi samými parametry sehnat levnější notebook, ale
myslel jsem že to apple má odladěné a že to bude svižné?
Přítelkyně chce právě bílý notebook a macbook se jí moc líbí,
Jako každá dívka se kněmu bude chovat víc než hezky, takže škrábance u ní nehrozí :-)
Jak je to s výdrží baterie? Vydrží opravdu tak dlouho nabitý?
Jak vypadá ta bílá po delší době?? Nežloutne??
Popřípadě konstrukce je natom jak? myslím tím slícování plastů, kvalita, nebo jestli po delší době drží lcd na svém místě a nevznikají výraznější vůle??

ls8
Starý pes fóra :)

Příspěvek od ls8 »

Tyjo vybírat si notebook podle toho jakou má barvy. To může fakt jenom ženská :)
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

Hypno

Příspěvek od Hypno »

No jasný, holt takové sou holky :-D
Jí opravdu nejde oto aby byl co nejvýkonější, zaty prachy
bych si též pořídil něco jiného, ale jí jde hlavně o vzhled výdrž na baterie a kvalitu!!
Myslíte, že teda nemá cenu ten macbook kupovat??
Ona natom bude pouze na netu, fotky, filmy a max nějaký tabulky a psaní
Macbook se jí líbí ze všech notesů nejvíc :-)
Podle reakcí zde mi tedy přijde, že je to jen předraženej notebook
nebo zaty peníze dostane kvalitní produkt od applu co bude stabilní a nějakej pátek jí vydrží??

ls8

Příspěvek od ls8 »

Moje zkušenost je, že ženský se nerady učí nové věci. Jestli je zvyklá na Windows, MacBooka ti omlátí o hlavu, protože tam nebude mít Windows. A instalovat Windows na Maca je prznění, to jí radši kup nějaké Vaio.

Mě trvalo čtyři roky, než jsem manželku naučil mít rád Mac OS X, a stejně dodnes nejradši dělá na PCčkovým notebooku s Windowsama.

MacBooky (a Macy obecně) nejsou předražené, ale jejich vyjímečnost je ve spojení hardwaru se softwarem, a podle mě ten software je významnější část. Nainstalováním Windows z toho uděláš normální jen trochu lépe vypadjící notebook. Pokud ovšem mluvíme o lowendovým MacBooku, hiníkové MacBooky Pro pro s podsvícenou klávesnicí, obřím multitouch touchpadem, FW800, nově Thunderboltem, DisplayPortem atd. jsou samozřejmě jiná liga.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

Lincoln Six Echo
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Lincoln Six Echo »

To můžu potvrdit. Přítelkyně taky nemá ráda Maca (teda podle ní jí nemá rád on :D ). Na druhou stranu ze začátku taky plivala na iPhone a teď uvažuje, že si jeden koupí. Jenže Mac OS X a iOS jsou odlišné věci. Pokud chce mít vše v češtině, tak ji kup nějaký stylový notebook s Windows 7.
  • iPhone 6s
  • Mac mini (Late 2012) | MacBook Pro (Early 2015)
  • AirPort Extreme 5th gen

Hypno

Příspěvek od Hypno »

a mohl bych vědět co jí na notebooku nesedělo??
Chci otom zjistit co nejvíc, přeci jen 22k neni málo peněz
Když jí do toho stáhnu češtinu co je o pár postů výš, tak něco zůstane v AJ,
nebo je to kompletní lokalizace?
Tak teď tedy opravdu nevím co?
Myslel jsem že zaty peníze dostanu stabilní kus WH a snadné intuitivní ovládání
Teď mi ztoho tedy vychází, že je to dost předražené a cena neodpovídá jak
HW tak SW...

macuser

Příspěvek od macuser »

Svizne to bude bude s upgradem RAM, 2 GB uz je minimum na beh Mac OS X. Chces koupit rok stary a nejnizsi prenosny model, takze i sviznost ma sve HW meze.

No jak myslis, kdyz se libi, tak se libi. Konstrukcne a co se materialu tyce, je to podle me nejhorsi pocitac od Apple na trhu. To jak se chova bila, ti reknou majitele bilych MacBooku, i kdyz jich tu moc asi neni. Na hliniku nemam po dvou letech ani skrabanecek.

To jak dlouho vydrzi nabity, se da tezko rict. Apple pocita s minimalni zatezi procesoru, maximalne snizenym jasem a zaplym WiFi.

Osobne si myslim, ze kdyz holka neumi poradne na Windows, tak je to jedno. A na nauceni prace s pocitacem je system Mac OS X daleko privetivejsi. Krome toho staci holkam ukazat jak se dela s iPhotem a uz to chcou. :-) O tom jak vetsina holek zachazi se stroji by se dalo polemizovat. Nicmene urcite nosi nejake ty sperky na rukach... Vezmi ji do nejakeho show roomu a ukaz ji mou zminene notebooky a uvidis, ze se ji tez zalibi. :-)

Lokalizace je systemova, nektere aplikace stale zustanou v anglictine.

to ls8: Ja mel za to, ze velikost touchpadu je vsude stejna.

Barberry.pha
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Barberry.pha »

Ja kvuli pritelkyni do maca musel nahrat ofiko cestinu abych mel alespon trochu pokoj :)
pokud jsou zvykle na win tak to bude trochu problem, ja si zvykl hodne rychle a tedka ji s tim ucim, pokud s tim u vas doma nikdo neumi tak by ti ho mohla otriskat o hlavu a ty se nim budes muset taky naucit zachazet :)
Ja mam macbook white 2010 a na to co doma potrebuji mi staci, mam ho pul roku, vsechno drzi jak, ta vydrze je hodne slusna, pustene video pres neho na tv kolem sesti hodin, oproti predchozi verzi je i zpracovani velice dobre a tele je unibody ale bouzel plast, takze je pravda ze ten plastovy lesteny kryt je nachylna poskrabani, coz se mi i stalo, mivam ho doma polozeny a kdyz ho nekam beru tak v obalu a i presto se podaril slusny skrabanec a pak vice mene vlaskove skrabance, holt neni to mac pro s hlinikovou sasi, ale viditelne je to pouze pod urcitym uhlem kdyz se ten kryt leskne, takze bezne viditelne to neni, jinak nikde nic nepraska, nevrze, je pevny, jenom ty vlaskove skrabance.
Jinak jako zensky se ji urcite libi to svitici jablko, ale nahravat kvuli toho do toho win mi prijde barbarske, takze ji jedine vysvetlit ze ten os je trochu jiny a nejlepe nekam si zajet si to do prodejny vzkouset at vi do ceho jde, cestina neni problem s daneho odkazu, takze zaklad se da dostat do cestiny,

edit:
tak RAM mam zatim 2 GB a zatim vyhovuje, samozrejme ze pri spustenem mailu,safari(to zere nejvice),itunes,iphotu a nejakych dalsich app tak je nacitani pomalejsi, ale oproti win porad rychlost,
touchpad je velky az u posledni verze macbook white,jinak pres dvi konektor se u posledni macbook white presnasi uz i zvyk a obraz najednou.

to marcus: " Konstrukcne a co se materialu tyce, je to podle me nejhorsi pocitac od Apple na trhu."
Tady toto uz u posleniho macbook white neplati, kdyz pominu ty skrabance,ktere jsou dane tim lesklym plastem, telo u je unibody a pekne drzi, co jsem cetl tak oproti predchozim verzim macbook white docela slusny pokrok ...
" Nekdo ma rád vláčky ...někdo Apple Hračky :) "
Manual iPhone
iPhone 5S 32GB SpaceGrey MacBook White 2010 iPad Mini 16GB Black wifi

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

Cena odpovídá výjmečnosti. Luxusní hodinky taky nejsou předražené, jenom mají svou cenu. Macbook je dobře vyladěný stroj, ale být tebou radši bych se přiklonil k novému Pro, přece jenom ten hliník za ten příplatek stojí. White má taky v základu jenom 2 GB RAM, která se sice dá rozšířit, ale je to další investice a je potřeba ten notes otevřít.

Jinak k té lokalizaci: čestina pro Mac OS je úplná, jenom aktuálně není verze pro iLife '11, ta ale snad brzy vyjde. V MS Office:Mac 2011, je kontrola českého pravopisu se vším všudy, nabídky v češtině ale nejsou (pravděpodobně, nejsem si ale 100% jistý, protože jsem svojí kopii nepořizoval v ČR). Office na Mac by pro ni asi byly mnohem přívětivější než iWork, ten je totiž od Officů příliš odlišný.

Ovládání je nejintuitivnější, jaké jen být může. Jenom bych rád podotknul, že v létě vyjde nový Mac OS Lion, který bude mít ještě mnohem více dotykových gest a práce s MB bude ještě snažší + jsou tam zavedeny ( k mému velkému rozhořčení ) některé fičury z Windowsů. Kvůli němu bych ale doporučil minimálně upgradovat White na 4GB RAM, nebo koupit výkonnější Pro - Lion totiž zatím vypadá, že bude náročnější na HW než Snow Leopard.

Mí známí, kteří MB White mají s ním jsou spokojení, po cca roce používání jim nic nevrže, LCD funguje, plast nežloutne, ale - je to pořád plast, a i při sebeopatrnějším zcházení ho škrábneš. Navíc přes celý spodní kryt ma gumovou protiskluzovou podložku, šedou, která se ale rychle zaprasí a špatně se čistí.

Takže pokud vážně chceš kupovat MacBook, asi radši kup Pro, třeba verzi 2010, ta je teďka ve velkých slevách, protože asi před týdnem vyšly nové modely. Pro je téměř nezničitelný a velice kvalitně udělaný komp. Osobně bych řekl, že vypadá asi 1000x líp, než White, je i o kousek tenšíc a líp k němu barevně sedí originální Apple příslušenství.

Pokud se ale neseznámila se systémem, je potenciálně možné, že ti ho hodí na hlavu, ale vybrala si sama... Asi bude očekávat "něco jako Windows" a hledat složitosti tam, kde nejsou. Když jí ale poradíš, aby úplně zapomněla na to, jak se počítač ovládá a zkusila se seznámit s Macem, půjde to hladce :)

2012 MacBook Air 13" 1.8GHz | 8GB RAM | 128GB SSD
2010 MacBook Pro 13" 2.4GHz | 8GB RAM | 750GB - odcizen! S/N: W805312VAPT
2006 Mac Pro 8-Core 2,33GHz | 16GB RAM | 256GB SSD + 3TB RAID0 | ATi HD4870 1GB
2005 PowerMac G5 Quad 2,5GHz | 8GB RAM | 1TB RAID0 | Quadro FX4500 512MB

macuser

Příspěvek od macuser »

Jj, vsak bavime se o posledni verzi, ktera je uvedena v odkazu. Predchozi verze nas u tohoto modelu nemusi zajimat. :-) RAM je slaba a 5400 ot/disk tez. Mam notebook Asus z roku 2007, W7HP Core Duo 2 GHz, 2GB a v mnoha ohledech mi prijde Windows rychlejsi, ale prace v samotnem systemu a aplikacich nikoliv. Nektere ty povidacky o provazanosti HW a SW uz jsou celkem mimo. Lidi si pak mysli jake to bude delo, jak jim staci zakladni konfigurace, ale ono to tak neni, spise jde o to jak rychle se daji data zpracovat v urcitych aplikacich, jaky to ma efekt, kolik casu se kvuli jednoduchosti usetri a tez o to, ze aplikace dokazou vymacknout z HW maximum. Nelze proste opominat fakt, ze vykonnejsi HW bude vzdycky znamenat lepsi a rychlejsi praci. Jak pro PC tak Mac.

Safari a jeho memory leak... To je duvod, proc pouzivam Chrome. :-)

to Colpeas: iTunes uz je lokalizovane?

m@R3k
Host
Host

Příspěvek od m@R3k »

Ak sa predsa len rozhodnes pre Mac urcite by som ti odporucil ist radsej do vypredajoveho MBP z minuleho roku, ja ho teraz tiez kupujem a so studentskou zlavou ma vyde na cca. 985 euro (23 950 kč) cize na urovni MBW z tvojho linku. Navyse dostanes podsvietenu klavesnicu, 4GB ram a hlavne hlinikove telo. No v tom pripade uz by som sa skor bal aby sa aj tebe nezapacil tak, ze jej ho zoberes :D.
Pokial to chce pouzivat na beznu pracu nevidim moc rozdiel s windows. Kliknes na ikonku spusti sa ti browser/prehravac/word skoro rovnaky ako vo win.
MacBook Unibody 2008 | MacBook Pro 2010 | MacBook Air 2012 OSX 10.8.4
iPhone 2G | iPhone 3G | iPhone 4 16GB iOS 6.1.3 Orange (sucks)
iPad mini 16GB Wi-Fi + Cellular iOS 6.1.2

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Teda ty vase zenske jsou nejake divne. Co bych za MACa dala. Vsak se v tom pracuje prijemne. :)
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.

john
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od john »

OT: Ne každej je metaldívka. :D
iPhone 5S 32GB Black - iOS8 - nonJB
iPhone 5 16GB Black - iOS8 - nonJB
MacBook White (late) 2008 - Snow Leopard 10.6.8
iPad 3 16GB - iOS 5.1.1 - JB
iPhone 3GS 32GB Black - iOS 6 - nonJB
2x iPhone 4S 16GB White - iOS 6 - nonJB

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

OT: toz su na spravne zelezo se spravnym SW :D
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

Zober ju do Apple predajne, tam si moze bez obmedzeni siahnut na to, ako to vyzera, ako to funguje. Nemusi zrovna na tom istom laptope ale urcite ho tam budu mat. Moze tam byt aj hodinu a vsetko popozera. Tebe ubudnu obavy, ci jej system bude vyhovovat.

Zvysne veci, ktore by chcela doinstalovat (office) su uz drobnosti, kde sa treba nejako rozhodnut = identicky Office neexistuje ale to neznamena, ze dokument na tom nenapise.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

Hypno

Příspěvek od Hypno »

No právě že nejbližší apple showroom je v Praze a já jsem z jižních čech,
takže jediný kde ho v okolí maj je elektro world a tam když ho vidělat tak od tý doby nechce nic jinýho... :-D
Budem tam muset zajít a nechat si ho zapnout, ale podle mne by to mělo být v pohodě,
Jinak ten macbook pro má sice Al tělo, ale není prej tak hezkej :-D

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

nj, každýmu se holt líbí něco... sám za sebe bych ale bral White jedině až po upgradu, který přijde v dalších týdnech. Tak jak je teď je to totiž největší křáp, co má Apple aktuálně v nabídce...

A k apple storu: Rozhoduješ se proboha nad věcí za skoro 25K! Co si tedy vyčlenit jeden slunečný den, a udělat si pěkný výlet do hlavního města? 8)

bohem
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od bohem »

Rony: tj. rozumný názor - udělat si výlet do spec.prodejny s apple, osahat ozkoušet a rozhodnout se .. to bych také doporučil. S Elektroworldem mám tu zkušenost, že tam nerozumí ani mašinám s windows natož s applem, tam tě zahltí naučenýma poučkama a neznalostí tě akorát otráví..

Jinak během minulého týdne jsem dělal pro známé kompletní konfiguraci dvou nových aktualních modelů bílých macbooků, zpracování je perfektní, plast je unibody, pevná konstrukce, vnitřek je stejný jako starších modelů macbook pro, grafika je stejná, rozdíl je ve 2GB místo 4GB ram, absence podsvícené klávesnice, absence firewire portu, CPU 2,4 core duo oproti 2,3 s i5 a 2,7 s i7, ty jsou ale za jiné peníze.. nazvat to však křápem by mne teda nenapadlo. Chodí to perfektně. Křápem bych nenazval ani to nové Vaio za 22K které si pořídila před 14 dny jedna známá a už je z poruchou na grafice na reklamační opravě.. Mašin s win si užiju v práci až do aleluja znám je do detailu, jsou to třeba noťasy za 40-50 K ale nechtěl bych to domu ani zadarmo, macbook pro a práce na něm je jiná liga, ovšem jestli někdo win miluje tak ať si jich koupí třeba 10 je mi to s prominutím fuk.

takže zpět: přítelkyně si podle mne vybrala dobře, ale zajeď s ní ještě do odborné prodejny apple, ozkoušejte a co se bude líbit kupte a nebo nekupte, .. ze všech známých na macku je jenom jedna co léta bojovala s win a teď bojuje i iMackem, líbí se jí, ale nechápe ho, řešila třeba jak poslat přílohou fotku.-) zoufalá volala, tak jsem jí řekl: vem fotku a odtáhni jí na ikonu pošťáka, doplň adresu a klikni na poslat tj. vše.. jéé to je tak jednoduchý? to by mě nenapadlo.. - nj. netřeba v tom hledat vědu. Jsou lidi jako ona co jim to nesepíná, tj. ale vyjímka.
......
jen tak pro zajímavost:
video ukázka výkonu macku: 40 spuštěných aplikací na macbook air 11" na několika plochách a nic se neseká na nic se nečeká, vše je hned.. běží mezi nimi iMovie střihový program na video atd. a to prosím na "cvrčkovi" macbook air 11" ukažte mi jak to vše poběží na notebooku s win .-) na win je to nerealné. tam dáte instalovat jednu věc a při další vám systém řekne, že už jednu věc instaluje.-) pustíte k tomu střih videa, nebo render filmu, net a je hotovo.. -(ale jestli to někoho baví, tak jak říkám neberu mu to ať si každej užije to co mu vyhovuje.-).

*pusinQa*
Host
Host

Příspěvek od *pusinQa* »

Tak těch 40 aplikací na Airu jede fakt slušně, možná by sis na tom upek i vajíčka ne? :D
Ale smekám...
iPhone3G 8Gb, FW 4.0, bez JB,
MacBook Pro 2011 15,4'' 2,2 GHz Core i7 Quad
iPad 4.gen 16GB wifi

Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

Já sestře, která je naprosto negramotná a celý život dělal s Windows, koupil MBP 13" a zamilovala se. Naučila se to za pár měsíců a vše plně ovládá. Navíc jí: "ho všichni závidí, a holkám na koleji se líbí to jablíčko, a taky to jak je hezky stříbrnej/bílej a že má červeno černej obal" :D . Taky si může dávat barevný labely, hezký pozadí do finderu ve složkách, "hezky jí to bliká" a podobný ptákoviny. Co se týče modelu, asi bych šel do Airu, když nepotřebuje výkon...
Takže za mě a mojí rodinu, ano :P
Naposledy upravil(a) Hnykda dne pon bře 07, 2011 9:44 pm, celkem upraveno 1 x.

Pantani
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Příspěvek od Pantani »

Taky bych byl pro to, abys ji vzal do značkového obchodu Apple - má to smysl, vždyť přeci neutrácíš tak malý peníze, aby se ta cesta za 500,- nevyplatila! Minimálně budete mít jistotu že je to opravdu to, co chce.
A taky bych se spíš klonil k verzi Pro, ale chápu, že ženskou výkon a vlastnosti tolik nezajímají a že vzhled je pro ni daleko podstatnější.

OT: a nechtěla by třeba Air? Já ho viděl a znovu jsem se zamiloval... ;-)
Pište vaše požadavky ohledně iOS na iPhone feedback popř. iPad feedback a k iCloud na iCloud feedback, jinak si tu nestěžujte že to něco neumí

macuser

Příspěvek od macuser »

Zvlastni, moji sestre se stejne libil vic ten hlinikovy, nicmene kvuli strachu ze systemu a kompatibilite aplikaci, ktere potrebuje, zvolila HP 5320m. :-)

to bohem: Air je neco jineho, tam to zachranuje rychly flash disk. Kdyz dochazi RAM, tak se vyuziva pamet disku a lepe, nez na klasickych discich. Na Airu si muzete spustit i 100 aplikaci, ktere vubec nevytezuji procesor, ulozi se do RAM, nebo na disk a rychle se zpetne nactou. Jakmile by vam zacala jedna vytezovat procesor na urcitou hodnotu, uz se to seka a pri tomto procesoru velmi brzy. Pro me by Air nemel smysl, nemohl bych ho pouzit jako hlavni pocitac, RAM slaba a kapacita disku velmi mala. Nemoznost upgradu techto soucastek, uz Lion bude narocnejsi, dalsi systemu uz by to nemuselo snesitelne tahnout. Takze pocitac s aktualni SW max na 2-3 roky, jeste s trapenim a za cenu MacBooku. :-)

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

OT: Myslím, že Air ani není stavěný na to být hlavním počítačem. Ale je pravda, že je moc pěkný. Jenom ta cena mi kazí dojem....

Roman_Pe
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Roman_Pe »

Tak to máš pravdu, že tá cena je nemysliteľná na to že v ňom nič nie je. No ja by som si to nekupoval ani keby som bol nejaký pracháč. Mám Pro 13'' a som nadmierou spokojný, nevymenil by som za Air nikdy :fool:
Máš pravdu to je len tak pre holčičky čo majú nežnučké a malé pršteky :ROFL: No ale tá cena...

Macbook Pro 13'', 2,4GHz, 8Gb. Ram, SSD-Corsair Force 3 series 120GB, OSX Mavericks
Apple Airport Extreme 4RD / WD My Passport Studio 1 TB
iPhone 5S-32Gb. Silver
iPhone 4S-16Gb White
iPad mini 16Gb White

Hypno

Příspěvek od Hypno »

Moc děkuji za názory co jste sem napsali, příští týden jedem do Práglu se juknout na MBW :-)
Třeba já osobně bych do něj nešel, ale přítelkyni prostě oslovila do očí bijící barva, svítící jablíčko.... a už jinej notebook nechce, líbí se jí víc než MBpro
Narovinu - myslím si že výkon jí bude stačit, popř. jí to doláduju na 4GB ram ;-)
ale i tak pro její potřeby to bude víc než dostačující :-)
To že je z plastu má určité nevýhody, ale konkrétně já mám rok starý NB
též z plastu a nijak zásadní opotřebení nepozoruji, záleží též dost jak se ktomu člověk chová, pokud nato dlabe tak se objeví škrábance hned, pokud si věci víc váží, tak i dýl vydrží hezčí, že... :-)

macuser

Příspěvek od macuser »

Neni plast jako plast. Nektere jsou fakt pevne a spatne poskrabatelne (Lenovo). Krome toho mas, ten notebook bily a leskly? :-D

Hypno

Příspěvek od Hypno »

Ne mám ho černý a lesklý, konkrétně Asus takže žádná hitparáda, při výběru jsem hleděl spíš na HW než na desing a po roce intenzivního používání jen minimum vlasových škrábanců..., Podle mě hodně záleží jak se ktomu kdo chová
Pokud si člověk věci neváží tak může mít notebooka klidně z hliníku a poškrábe se...

Some-Eddie

Příspěvek od Some-Eddie »

Co se týče poměr cena/výkon tak to trošku přehnali. Na to, na co to využije jak si psal, by to mohlo stačit :)

macuser

Příspěvek od macuser »

A ja ti budu zase odporovat a stat pri tom, ze skutecne zalezi na materialu a neni plast, jako plast. Treba na starsim Asusu mam na stranach od touchpadu vysolichane tmavsi mista od zapesti. Cerny a leskly plast pod klavesnici u jednoho HP je silne nachylny na poskrabani snad i nehtu. :-)

Hypno

Příspěvek od Hypno »

Neodporuješ, samozřejmě je to i o materiálu ( to nepopírám ), ale jak říkám
mám asus a známky užívání nese minimální za rok co ho mám a to je zaplý každý den a furt se snim něco děje, tak předpokládám, že apple natom bude minimálně s kvalitou stejně, nebo spíš lepší ( zaty prachy :) )
Tak snad jsem se již vyjádřil přesně a pochopil si mě... ;-)

macuser

Příspěvek od macuser »

Nemuzes rict, ze kdyz neco stoji hodne, bude to kvalitnejsi, za ty penize bys urcite nasel kvalitneji zpracovane PC.

I Apple se myli a zmylil se jiz nekolikrat pri pouziti matarialu prave na tomto modelu. I kdyz je to jeden z tech lepsich modelu, ktere vydal, stale je to pro me nejhorsi pocitac od nich. :-)

Barberry.pha
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Barberry.pha »

Nevim jaky plast mas na tom rocnim notebooku, lesk-mat, ale ten white je leskly plast a ten je na mikroskrabance pekne nachylny, mam ho pul roku doma tak vim o čem mluvim, ono se na neho staci podivat s boku a jsou videt, pri normalnim pohledu to viditelne neni ale jsou tam, a to ho mam doma a parkrat jsem ho nekam bral a vzdy v obalu.
On je hezky prave kvuli tomu lesklemu bilemu plastu ale je to nachylny oproti nejame matnemu, ale jak jsem psal, viditelne jsou zboku z urciteho uhlu, schvalne se zkus podivat na ty vytsvene macy v tom obchode ;)
" Nekdo ma rád vláčky ...někdo Apple Hračky :) "
Manual iPhone
iPhone 5S 32GB SpaceGrey MacBook White 2010 iPad Mini 16GB Black wifi

Hypno

Příspěvek od Hypno »

JJ mrknu na ně v krámu, domá mám lesklý plast tmavé barvy, je mi jasné že časem to bude nést znaky užívání :-) ale snad to nebude tak hrozný... :-)
Nějaké vlasové škrábanečky tomu snad na kráse neuberou :D
Jak si natom s výdrží baterie, je po půl roce třeba už nějak znát snížení její kapacity/healt?
Jak si sním celkově spokojený? Stačí na základní využítí, nebo je znát
nižší konfigurace při surfování, práce s foto....??

Roman_Pe
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Roman_Pe »

Tak pokiaľ máte nejaké škrabance na Macbooku White tak to krásne odstránite leštiacou pastou Xerapol, Ja som mal tiež White a pred predajom som ho preleštil a tak bol ako nový práve rozbalený :good:
No mne sa to nepáčilo že sa furt niečo objavovalo tak som kúpil radšej Pro :wink: to je iná káva :D

Macbook Pro 13'', 2,4GHz, 8Gb. Ram, SSD-Corsair Force 3 series 120GB, OSX Mavericks
Apple Airport Extreme 4RD / WD My Passport Studio 1 TB
iPhone 5S-32Gb. Silver
iPhone 4S-16Gb White
iPad mini 16Gb White

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

@ Hypno: Apple uvádí 10 hodin, je to ale potřeba brát s nadhledem - řekl bych, že reálná výdrž je 7-8h. Health spadne na 50% cca po 1000 cyklech, což je asi tak 3,5 roku téměř každodenního používání. Nutno říct, že baterie v Apple produktech jsou vesměs velmi kvalitní a nešetří se na nich, jako u jiných výrobců. Jinak je to klasický Li-Pol akumulátor s kapacitou cca 5500mAh.

Pokud bys k tomu dodal RAM na 4GB (víc tam ani dá nejde, do Pro se ale narve i 8GB) měl bys v zásadě základní konfiguraci MacBooku Pro, modelu 2010, samozřejmě ale bez hliníku, podsvícené klávesnice, čtečky SDHC karet (to může dost vadit při tahání fotek), FireWire, atd.

Každopádně však důrazně doporučuji počkat s koupí White na brzký upgrade, který by měl jeho výkon takřka zdvojnásobit a nahradit prehistorické C2Duo novým proceseorem i5.

macuser

Příspěvek od macuser »

Kapacita baterie je garantovana spise do poctu cyklu nez casem, presna cisla neznam, ale za pul roku jich tolik asi ani udelat nestihnes. :-) Vydrz presahuje vetsinu PC v cenove kategorii. Dulezita je spravna pece o baterii, kdyz se k ni budes chovat jak mas, udrzi si kapacitu a vydrzi delsi dobu.

Nizsi konfigurace pri surfovani znat nebude, to je asi ten nejnizsi ukon, ktery po PC chces, jiz radu let to zvladaji telefony. :-) Pri uprave fotek, nebo strihani videa se procesor trosku zahreje. V porovnani s novymi procesory to ukon zvladne, jen doba, za kterou to vykona bude delsi. Bavime-li se o uprave fotografii treba v Aperture. Samozrejme, ze ten 5400 rpm disk je tam pri takovychto ukonech spise na skodu.

Souhlasim s Colpeas, uz jsem to napsal vyse, je to produkt bud tesne pred upgradem, nebo pred vyrazenim z nabidky a ukoncenim vyroby.

Odpovědět