toncek píše: Jedna z věcí co mi stále vadí a nejsem schopný to stále strávit (není to ovšem chyba systému) jsou sprasené kancelářské balíky. Ať si říká, kdo chce co chce tak prostě office od microsoftu je opravdu výborný software. Bohužel to neplatí na macu. [/size]
Ahoj!....já musím bohužel oponovat. Je to jako se vším ostatním když přecházíte z win na mac. Kancelářský balík iWork se ovládá poněkud jinak než MicrosoftOffice. Pokud jsi zvyklej na word, tak je jasný že budeš brblat, protože pages fungují maličko jinak. Když ovšem pochopíš princip (navíc na stránkách apple jsou kompletní video návody pro práci s veškerým apple softwarem), tak zjistíš, že iWork je naprosto geniální! Věci, které jsem vytvořil třeba pomocí Pages, bych nikdy ve Wordu nedokázal vytvořit (mluvím hlavně o grafickém provedení) Kdokoliv z mých přátel zahlédne, nějaký výtvor z pages (dopis, závěrečnou práci, vizitky,pozvánky, inzerát, nebo jen napsanou báseň do rámečku na žeď...)tak jen kroutí nechápavě hlavou a ptá se, jak jsem to dokázal udělat a co používám za speciální grafický nástroj a kolik dnů jsem tím strávil času?...já jen s úsměvem odpovídám, že to je děláno základním kancelářským balíkem od applu a dělal jsem to hodinu (protože jsem punťa a mám rád věci dokonalé)

!
Naopak když v práci pracuji ve wordu, tak po něm chci kolikrát alespoň podobné veci jako si dovoluji v Pages, a byl jsem již tolikrát vytočen, že už to ani nepočítám.
Ostatní programy jsou naprosto stejně dokonalé, ikdyž je tolik nepoužívám, co jsem ale viděl za prezentace vytvořené v Keynote,...no to bych si nikdy nedovolil v powerpointu ani zkusit dělat.
Takže já myslím, že je to zase jen o tom zvyku a chtivost se něco nového naučit.
Ještě ke kompatibilitě Pages a Wordu na kterou se hodně naráží:
Jednak word není kompatibilní ani sám se sebou (tolikrát jsem byl rozhozen z rozhozeného dokumentu, napsaném v jiné verzi wordu, než v jaké byl prezentován). Ale Pages nabízí možnost exportovat dílo rovnou do *.doc, nicméně některé výtvory word nezvládne otevřít a tak již vše exportuji (jak jinak než nativně) do pdf. Kde nedochází k žádnému zkreslení (někdy blbnou odstíny barev) a dílo (třeba seminární práce) vypadá naprosto dokonale.
Kdo se ale nedokáže s iWorkem poprat, tak si může pořídit microsoft office pro macOsX, který se chová naprosto stejně, jako we win, akorát je graficky mnohem mnohem zdařilejší.