Ako spojazdnit TeVee pre vlastny zdroj dat:
Musite mat:
TVxb alebo iny grabber dat do XML suboru vo formate XMLTV - nie je vyslovene nutne, mozete mat k dispozicii aj inak vytvorene data v inom strukturovanom formate ale potom si musite naprogramovat vlastny agregator dat pre TeVee
Agregator feed.php, ktory nacita subor s datami, a posiela vo formate vhodnom pre TeVee. Zdrojak feed.php sem neumiestnujem! Tak ho tu nehladajte :-) Ale musite ho mat :-)
Musite vytvorit alebo zmenit:
chanmap.XX.set - subor so zoznamom kanalov, popis formatu:
(miesto XX si zvolte svoju znacku, nick, to je jedno)
<chanID>/cID/<chanName>/<counter>
chanID zodpoveda ID v datovom subore XMLTV
cID zodpoveda PORADIU v sekcii channels suboru XMLTV
chanName je nazov kanalu (mam pocit, ze TeVee pada pri nazvoch s diakritikou)
counter je pocitadlo, proste podla poradia od 1 cislujte kazdu polozku
Priklad: chanmap.sk.set (miesto sk si dopiste tu svoju vlastnu znacku)
markiza.sk/21/Markiza/0;joj.sk/19/JOJ/1;ct1.sk/1/CT1/2;stv1.sk/33/STV1/3;prima.sk/4/Prima/4
Na konci nesmie byt ; inak TeVee padne.
Do feedmap.set vlozime URL k agregatoru:
<nazovfeedu>+<urlfeed>?channels=%CHANNELS%&feed=<ID>+<setname>;
nazovfeedu - toto meno zobrazi TeVee pri uvodnej inicializacii a vybere "krajiny"
urlfeed je URL k agregatoru na vasom hostingu (typicky feed.php)
ID je skratka "krajiny" v nasom pripade napr. sk alebo u vas vasa znacka
setname je nazov suboru so zoznamom kanalov pre nas chanmap.sk.set (vo vasom pripade miesto sk vasa znacka)
Priklad:
Slovakia+http://www.example.org/feed.php?channels=%CHANNELS%&feed=sk+chanmap.sk.set;
Moze ich byt v subore viacej, oddelene ; ale na konci nesmie byt ; inak TeVee padne :-)
Teraz k feed.php
Tento skript nacitava data a formatuje ich do formy vhodnej pre TeVee. Tento format je:
<channel id name>/<date>/<start time>/<end time>/<program name>/<description>;
channel id name - zodpoveda chanID z chanmap.sk.set
date - datum vo formate DD.MM.RRRR
start time - cas zaciatku vo formate HH.MM
end time - cas konca vo formate HH.MM
program name - nazov programu
description - popis programu (moze byt prazdne
Ukoncene znakom ; a moze nasledovat nasledujuca polozka. Neskusal som, co to urobi ak polozky obsahuju CR LF, proste lepsie je formatovacie znaky odfiltrovat
TeVee blbne ak su datumy alebo casy zle preto treba vacsinu prace urobit v feed.php
Teoreticky si mozete naprogramovat vlastny agregator feed.php - najma ak mate data v inom formate ako XMLTV. Inak samozrejme zdrojak existuje :-)
Teraz sa vratim na zaciatok:
Najprv musime rozbehat TVxb alebo iny grabovaci system, proste niecim si pripravit strukturovane data. Potom musim takyto system spustat pravidelne a samozrejme spracovane data nejakym skriptom posielat na hosting (cez FTP). Da sa to riesit aj z pracovnej stanice - ono tie TV programy staci aktualizovat raz za par dni, takze to mozete robit manualne alebo si pomoct "skriptami" - zalezi na vasich schopnostiach - ja mam skripty, ktore spustim 1 clickom.
Potom musim spojazdnit feed.php tak, aby posielal korektne data z takehoto suboru.
Cely tento vyvoj stoji vela padov TeVee (vbehne do homescreen iPhone) :-) ale rozhodne to ide spravit :-)
Pokial by by sa na to niekto chcel dat, kontaktujte ma, spojime sily :-) pokeciame nad najoptimalnejsim riesenim. Mam k dispozicii kopec informacii ako co urobit, comu sa vyhnut atd.
Ako spravit "panensky" TeVee?
Problem TeVee je, ze uvodny vyber "krajiny" ide spravit len raz. Ale je velmi lahke ho "virginizovat". Zmazte:
channels.txt - subor, kam si TeVee ulozi stiahnute data (napr. z feed.php)
feedopt.set - sem si TeVee ulozi nazov "krajiny"
chanopt.set - tu si uklada, ktore z ponukanych TV kanalov som si "odfajkol" v prostredi TeVee
Tymto padom mame panensky TeVee a mozeme ho znovu "znicit" :-)
Zaujimave na TeVee je, ze ked poprehadzujete v prostredi TeVee poradie kanalov, tak on si to pekne ulozi do chanmap.XX.set (v nasom pripade chanmap.sk.set)
Takze sa nechrajte s poradim v chanmap.XX.set ale urobte to v TeVee a potom si ho iba zalohujte z iPhone do nejakeho "svojho" balicka :-)
Da sa to urobit aj inak? Napr. bez hostingu?
Ale ano samozrejme:
Ja som si pomimo toho vo VBS pre Windows naprogramoval iny grabber dat, ktory dokaze vytvorit subor channels.txt
Potom uz iba nejakym skriptom prenesiem do iPhonu channels.txt (protokol SCP).
Hodne veci sa da slusne zautomatizovat, takze povazujem TeVee za velmi dobru alternativu pre ludi, ktorym vadi, ze vela aplikacii na iPhone chcu v kuse pripojenie na internet a takto sa mozu hrat s telefonom kedykolvek. A prezeranie TV programu moze byt vhodna zabava.
Zopakujem niektore finty ovladania TeVee:
1. zmena poradia zobrazenia zoznamu TV kanalov sa robi v Options
2. aktualizacia dat sa robi iba po stlaceni Update (ziadna automatika neexistuje!)
3. TeVee priamo ulozi popis programu a s nastavenym alarmom do Calendar.app - otvorte zoznam programov nejakej TV a otvorte nejaky program. Dvakrat tapnite na POPIS programu. Zobrazi vyzvu, ci chcete vlozit do Calendar.
Mam samozrejme este par napadov ako TeVee priamo vylepsit ale dam vam par tipov, ktore mozete realizovat hned:
1. ak vam vadi uvadzanie programov, ktore nemate sancu vidiet (napr. pocas pracovnej doby), tak ich proste z feed.php nepustajte do iPhone :-) Ja si chcem takto upravit feed.php
2. Miesto TV programov mozete do TeVee pchat aj nieco ine, napr. kalendar akcii, skolsky rozvrh, zoznam skoleni...
3. pocitajte s velkou zatazou pri update - na hosting aj na iphone, ak ste si zafajkali vela kanalov, tak kludne moze ist radovo o stovky kilobajtov - obvykle 40 kanalov moze mat aj viac ako pol megabajtu!!! Takze pozor na EDGE!!!
4. TeeVee nema filtrovanie ale mozete si pomoct. Vytvorte si "virtualnu TV stanicu" a pomocou agregatora FEED.PHP si do nej pchrajte programy, ktore vyhoveju nejakym vasim kriteriam.
Ak mate pripomienky k samotnemu TeVee, piste ich sem, mohli by sme spolocne autorovi napisat. Ja so s nim v kontakte ale je casto busy, takze ho musime nejako motivovat - napr. zaujmom :-)))
----------------------------------------------------------------------
Menej schopni ludia maju aj inu moznost:
1. dostanu maly balicek suborov, ktore nakopiruju do zlozky s TeVee v iPhone
2. vymazu par suborov z toho isteho adresara
3. spustia TeVee a vyberu si "krajinu"
4. veselo pouzivaju TeVee :-)
ale tito ludia musia trochu cakat :-)
Tak ludia, co vy na to?