Tak nakonec je vše jinak, než se tu všeobecně uvádí a dohadujeme se o ničem… Tohle je tam dle všeho napsáno od samého počátku této „zázračné dvojky“, jenom jaksi překlad, interpretace či pochopení bylo jiné, takové, aby se nám líbilo:
Latest Map Guarante:
Guarantees you the most up-date maps at all times! After installing the app, you will automatically have acces to the latest maps from the market leaders NAVTEQ.
NAVIGON FreshMaps XL:
Allways have the latest maps with NAVIGON FreshMaps XL! Update your device each quarter with the latest map updates from the experts Your device will be kept right up to date and will not only include changes and additions to the road network, but also a whole load of new special destinations. This increases safety, reduces stess and saves time!Za jakých podmínek toto platí tam není...
Vidí tam někdo něco o tom, že by byly aktualizace map stále zdarma? Nebylo to tam ani nikdy dříve…
Vidí tam někdo něco o tom, že by byly roční updaty map stále zdarma? Nic takového tam není…
Vidí tam někdo něco o tom, že by se FreshMaps zaplatily pouze jednorázově a veškeré čtvrtletní updaty v budoucnu jsou doma? Nic takového tam není…
Navigon tady použil stejně hnusnou fintu, jakou používaly cestovky, používají banky, pojišťovny, telefonní operátoři a plno dalších. Někde pod čarou nebo mrňavým písmem či úplně jinde je to upřesněno a specifikováno, aby se to zákazník či klient nedozvěděl hned a nerozmyslel si ten nákup. Napsat to stručně, jasně a srozumitelně znamená přijít částečně o zisk…
Zakoupením základního Navigonu získám tedy jednu aktualizaci map zdarma po roce, po dalším roce je tato mapa již neaktuální a mám na výběr dvě možnosti. Buď si po dvou letech koupím celý Navigon znovu za plnou cenu zase na dva roky s jednou roční aktualizací map (nesmysl), nebo si zaplatím na dva roky FreshMaps a pak zase a zase. A nebo si zakoupím rovnou Navigon s FreshMaps a každý druhý rok zase a zase a zase platím FreshMaps… Stejné je to u všech dalších platforem u Navigonu, tak proč by měl mít iOS vyjímku? Nikdo vás tu nepodvedl, jenom jste si to špatně vyložili s dokonalým přispěním marketingu Navigonu.
Pro mě osobně nebyl Navigon nikdy nějakou extra navigací, ba naopak. Přímá srovnání i dnes platí a hovoří za vše, viz níže.
Jak ve stejných místech a za zhruba stejných podmínek navigace ukazují je
zde a
zdePorovnání přehlednosti a navigace v pruzích Navigon vs TomTom při reálné navigaci v Praze najdete
tadyO radarech všeobecně je
tadyNekrolog:
Takže za sebe (a rozhodně nebudu žádný ojedinělý „případ“), Navigone pá pá, u mě končíš (stejně jako Dynavix) jak v iPhonu, tak v iPadu a v počítači v iTunes a už nebudeš zabírat žádné místo. Jediná tvá skutečná konkurenční výhoda v podobě orientačních/popisných čísel je hodně málo na takový paskvil, jaký jsi si s dvojkou vyrobil. Jako obyčejná navigace jsou jiní, kteří mají k dokonalosti po všech ohledech podstatně blíže (to platí např. i o IGO). Pokud už budu platit za aktualizaci map, tak tomu, kdo mi je doposud opravdu poctivě poskytoval každého čtvrt roku. Popisná či orientační čísla jsou dostupná zdarma i jinde a jednodušeji, k životu je v navigaci nepotřebuji, navigace má především jasně, jednoduše a srozumitelně navigovat a to jsi pro mě pořádně vlastně nikdy ani neuměl.