Timemachine na NAS

Odpovědět
mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Ahoj, prešiel som tu viac tém, no mnoho je už dosť starších, tak by som to dal od začiatku ak neva.

Prosím vás, ako máte nastavené TM na NASku - ideálne Synology. Ja som z toho už pako. Keď v Macu pre TM chcete pridať/nastaviť zálohovací disk, akým účtom sa prihlásite? Fungovalo mi to takto, aspoň teda mám za to, že to takto bolo. Ja, ako hlavný užívateľ mám prístup do všetkých zložiek. Teda okrem iných aj do zložky Timemachine. Týmto svojim účtom mám NAS pridaný cez Finder. Tam mám "namapované" všetky zložky, kám mám prístup.

Vytvoril som nového užívateľa - TM - ten má práva len do zložky Timemachine a má nastavenú kvótu 300 GB. Keď ale chcem túto zložku nastaviť ako zálohovací disk, tak to skončí pri tom, že ho začne hľadať, ale zálohu nespustí. Dovolí sa mi do neho prihlásiť loginom pre užívateľa TM, ale zálohovanie nezačne. Mohol by som sa prihlásiť aj ako hlavný užívateľ, ale v tej chvíli nemám pre zálohu kvótu a záloha sa bude robiť až do zaplnenia celého NAS.

Ako to teda nastaviť správne?

Dík
m
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

Uživatelský avatar
rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS
Příspěvky: 19641
Registrován: pát pro 14, 2007 12:37 am

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od rony »

skusanie pouzit pre TM kvotu na NAS som vzdal.

Musel som totiz vytvorit na NAS noveho pouzivatela. Potom som si musel dat pozor a v Macu tu zlozku otvorit POD tymto uzivatelom. Nikdy mi to spolahlivo nefungovalo.

Nechavam to teda zit svojim zivotom. Idealne by bolo ak by som dokazal rozdelit disky v NAS a pre TM vyclenit separatny. Ale do toho sa mi nechce.

Skoda, VELKA skoda, ze Synology nevie urobit kvotu na zdielanu zlozku, fakt by to pomohlo veci.

Teraz fungujem pod hlavnym pouzivatelom, nechavam to tak. Raz za cas som sa rozhodol, ze zalohovanie vypnem, zmazem zalohy na NAS a zacnem odznova.

A pouzil som utilitku, myslim, ze uz sme sa o nej bavili. Ta sposobi to, ze sa mi zalohovanie spusta v urcenom okne pocas dna.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Tak to je škoda, pretože podľa tvojej odpovede to vlastne robím správne. A štve ma to o to viac, že do nejakej aktualizácie mac os mi to takto fungovalo.
Ešte skúsim pozrieť na ten Acronis True Image, čo spomína honza.mac viewtopic.php?p=704260#p704260
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

Uživatelský avatar
rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS
Příspěvky: 19641
Registrován: pát pro 14, 2007 12:37 am

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od rony »

ale ano, prihlasovat sa slo, len to raz za cas vypadlo alebo som sam urobil chybu a klikol na tu zlozku a pod.

prekazalo mi to.

dnes mam nas na okamzitu zalohu, ktora ide viacmenej automaticky. primarne ale zalohujem na externy disk, ktory raz za cas pripojim. to ma dovod, raz som cosi zmrvil a doslova pouzil rm -f (mazat vsetko, nepytaj sa) a toto mi zmazalo nielen zlozku co som chcel ale preklep sposobil ze zacal mazat mac ale aj pripojenu nas….

preto mam zalohy odpojene.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

Lipon
Senior uživatel
Senior uživatel
Příspěvky: 615
Registrován: čtv zář 03, 2009 3:04 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od Lipon »

Acronis už ten jejích zálohovací software přejmenovalo, přidali nějaké funkce a přešli na předplatné. One off purchase už neuděláš.

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Áno, už som to našiel a preto ani z tejto možností nič. Nevadí mi dať za soft 50€, ale do predplatného sa mi už moc nechce.

No nič, kým nenájdem iné riešenie, prihlásil som TM pod "hlavným" účtom a keď to naberie veľkú kapacitu, tak backup zmažem a začnem od začiatku. Nemám také dáta, pri ktorých potrebujem prístup k predošlím verziám. Ale škoda...
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

Uživatelský avatar
rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS
Příspěvky: 19641
Registrován: pát pro 14, 2007 12:37 am

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od rony »

Paradne by to vyriesila jedna polozka v TM "maximalna velkost zalohy" resp. ze na zaciatku navrhne velkost uloziska pre zalohy a ja ju potvrdim a on ju bude dodrzovat :-) Skoda, ze je to len fikcia :)

A Synology by si splhlo, keby v novych systemoch prinieslo kvoty na zlozky.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Presne, kvoty na zlozky a vyriesene. Ja im to poslem ako feedback. Ved mozno motyka vystreli.
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

Tak pokud Acronis změnil způsob licencování měl bych tu “návrh na reportáž”. Obrázek
https://bombich.com
Carbon Copy Cloner
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Dik za tip. Vyskusal som trial a myslim, ze za tie peniaze je to bezkonkurencne. Zial pre mna jeden nedostatok, na NAS nevie urobit boot backup. Ked som to spravne pochopil, tak to urobi "len" zalohu toho co chcem, ako chcem a kedy chcem, no restore z toho neurobim. Ide to len na ext. HDD. Alebo to len zle citam?
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

Lipon
Senior uživatel
Senior uživatel
Příspěvky: 615
Registrován: čtv zář 03, 2009 3:04 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od Lipon »

Tady je víc detailů, jak obnovit z NASu pomocí CCC.
https://bombich.com/kb/ccc6/how-restore ... en_migrate

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Tak odpoved zo supportu je, ze s NASom si to velmi nepokeca.


Ja: It is possible make a bootable backup to NAS?

S: No, Macs cannot boot from a network device.


Ja: Because on your websites you describe how to reboot form NAS https://bombich.com/kb/ccc6/how-restore ... as_restore

S: That article shows how to restore files from a NAS, but doesn't mention booting from any particular device. In a case like that, your Mac would be booted from its own hard drive while you restore files from a NAS device. You can't boot a Mac from a NAS.

Mike


Ale soft ako taky vyzera fakt super.
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

A na co potřebuješ bootovací zálohu ?
Já postupuji při obnově tak že nainstaluji čistý MacOS a Acronis True Image a pak obnovím data z poslední zálohy kterou mám uloženou na NASu. Restartuju MacBook a pracuju.
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

A po takej obnove, ako pises, mas naspat aj vsetky apky a nastavenia? Pretoze mne sa prave toto nechce riesit. Subory a data je to najmenej.
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

Jasně že mám aplikace a dokumenty dostupné a funkční.
Ale jak jsem psal, stihl jsem Acronis zakoupit licenci pro verzi 2015 a pak upgradoval až do verze 2019 a rozšiřoval počet zařízení.
Asi jsem to chytil včas a mám licence bez perpetual subscription.
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Jo, takúto zálohu chcem aj ja. Aktuálne teda ostávam pri TM na NAS pod hlavným účtom, s frekvenciou raz za deň a uvidíme čo nájdem do budúcna.

A možno v synology vypočujú môj podnet a pridajú nastavenie quoty aj nad zložku :)
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

Tak semnou Acronis pěkně vyjebal.
Upgradoval jsem macbook pro a na něm Ventura a na něm nejde True Image 2020 spustit.
No alespoň zkusím CCC už jsem ho koupil
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

Tak potom poreferuj ;)

A mne synology support odpísal, že si skôr mám poriadne pozrieť nastavenia, takže nič meniť nebudú. Ale pozrel som a priznávam, že jednu chybu som mal - toľko som vytváral a odstraňoval zložky a užívateľov, že som úplne zabudol povoľovať vysielanie bonjour. Ale dostal som sa do bodu, ktorý spomína @rony, raz to ide, raz nie. Najprv sa kvóta ukáže, potom nie, raz ako dostupnosť ukazuje celkovú kapacitu zväzku, raz len voľnú... no ako sa mu chce :)

Zálohujem teda pod hlavným účtom, do samostatnej zdieľanej zložky a raz za deň. Uvidíme.
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

Já nezálohuji přímo na NAS.
Zálohuji na ext SSD usb c disk.
A pak pomocí skriptu a Automatoru jsem to za podmínek z ext SSD posílal na NAS.
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

Tak si hraji s CCC a pokud mu vyberu za cílovou složku pro zálohy sdílenou složku na NASu tak světe div se - funguje.
Teď to ještě teda zautomatizovat a budu spokojen.
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

Obrázek

Screen z nastavení tasku na NAS sdílený adresář Obrázek
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

mirmo80
iPhonefil
iPhonefil
Příspěvky: 3498
Registrován: stř srp 08, 2012 1:00 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od mirmo80 »

honza.mac píše:
pon úno 27, 2023 7:24 am
Tak si hraji s CCC a pokud mu vyberu za cílovou složku pro zálohy sdílenou složku na NASu tak světe div se - funguje.
Teď to ještě teda zautomatizovat a budu spokojen.
Jj, backup ako taký nie je problém. Ja som riešil backup, z ktorého dokážem systém aj obnoviť.
iPhony, iPady, AirPods, AW SE 40/44, ATV 4K (1. gen), MacBook Air (M1, 2020), AirTag. SW väčšinou aktuálny.

honza.mac
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 311
Registrován: čtv bře 22, 2018 4:16 pm

Re: Timemachine na NAS

Příspěvek od honza.mac »

@mirmo80 : Není to “bootable” záloha ale za těch 25 let s Apple jsem nikdy neobnovoval z bootable zálohy.
Obnovuji jen uživatelský adresář Outlook, složku dokumenty + konfigurační soubor VMware Fusion se síťovým nastavením. Používám vlastní rozsah IP adres pro virtuální stroje.
Fotky a hudbu a jejich knihovny mám uložené na ext. 2TB SSD usb c disku. Zálohuji na druhý ext. 2TB disk a na třetím usb c ext. SSD disku mám uložené virtuálky VMware.
Mám OWC Thunderbolt 4 Dock a usb c hub
Honza.Mac
iPhone 11 128GB
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/1TB SSD OWC
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 8TB WD Red

Odpovědět