neviem, či ste stihli všimnúť, ale vyšla ďalšia česká aplikácia na precvičovanie testov na autoškolu Autoškola - eTesty.cz od NETservis s.r.o. Hneď na úvod sa priznám, že som vývojárom konkurenčnej aplikácie Autoškola testy CZ.
Nechcem teraz porovnávať moju a konkurenčnú aplikáciu, ani sa vyjadrovať ku kvalite spracovania alebo funkcionalite, pretože by to nebolo objektívne. Ak má niekto záujem o porovnanie, môžem poskytnúť zadarmo promo kódy k mojej aplikácii.
Čo ma však zarazilo je, že aplikácia bola vydaná 21.1.2012 a za 4 dni má už 5 komentárov - všetky pozitívne. Moja aplikácia ich má k dnešnému dňu 9 a to je vonku cez 4 mesiace a bola 2 týždne medzi TOP 10 platenými aplikáciami. Zdalo sa mi to podozrivé, tak som sa na jednotlivé komentáre pozrel bližšie. Ak v iTunes kliknete na prezývku komentujúceho, zobrazia sa Vám všetky jeho komentáre k iným aplikáciam.
1. komentár od Operenec (prezývka mi pripomína hňeď 2.komenrár Ptacek)
Od 28.1.2011 do 28.1.2011 stihol okomentovať len 3 aplikácie, z toho 2 vydala firma NETservis s.r.o. Nie je to trochu čudné?

2.komentár od Ptacek
Komentoval len aplikáciu Autoškola e-testy.cz. Keď však zablúdite na stránku vývojára NETservis s.r.o, jeden ich projektový manažér sa volá Jiří Ptáček. To je náhoda, čo?

3.komentár od xaxik
Zase od 17.8.2009 do dnes stihol komentovať len 3 aplikácie, a samozrejme, najlepšie sú len tie od NETservis. Ďalšia náhoda?

4.komentár od Krakenus
Ten nám to hneď zjednodušil a pri svojom prvom komentáre sa podpísal. Roman Kvasňa projektový manažér NETservis.

5. komentár od Jezzek
Za jeho koment stoja len 2 najlepšie aplikácie od NETservis. Iné zrejme nepoužíva..

Veľa ľudí sa pred kúpou aplikácie rozhoduje podľa komentárov ostatných užívateľov. Ak však aplikáciu 5x komentuje vývojár, strácajú komentáre význam, pretože nie sú objektívne. Pozrite sa napr na ich druhú aplikáciu Nezaboduj 5hviezdičkové pozitívne komenty pochádzajú od užívateľov s prezývkami, ktoré som zverejnil vyššie - teda s najväčšou pravdepodobnosťou od zamestnancv NETservis. Ostatné sú negatívne 1hviezdičkové.
Tento môj príspevok je reakciou na to, že ak vývojárske firmy nedokážu vytvoriť kvalitnú aplikáciu, alebo si urobiť reklamu iným spôsobom, uchylujú sa k podvodným praktikám ako písanie vlastných komentárov. To, že sa to robí v zahraničí som už počul, ale už aj u nás?