Já mám docela zkušenosti s programováním pro iPhone, na AppStore mám jednu aplikaci
zde + teď dělám na jednoduché hře. Než se do toho pustíš, musíš si uvědomit jestli se chceš programováním zabývat delší dobu, nebo jestli chceš udělat jenom něco malého a potom přestat. V obou případech je ale dobré začít jednoduchými věcmi a postupně se učit složitější a složitější, je potřeba mít základy 100% zmáknuté, jinak se v tom stratíš. Cesta jakou jsem šel já a jakou bych doporučil i tobě je následující.:
1. Naučit se C.
C je základ, Objective-C, v kterém se dělají aplikace pro iPhone, je vlastně pouze objektové rozšíření C s bohatými API. Nejlepší česká kniha o Céčku je určitě "Učebnice jazyka C" od Pavla Herouta, hlavně díky ní jsem se C dokázal sám naučit.
2. Naučit se základy Objective-C.
Je dobré vědět co je to třída, objekt, dědičnost, správa paměti pomocí alloc, init... dřív, než začneš se samotným programováním iPhone aplikací. Tyto základy jsou prostě nezbytné. Výborná učebnice na to je "Learn Objective-C on the Mac". Rozhodně ti nedoporučuju tu knížku od Ondřeje Čady, mám ji a vůbec se podle ní nedá učit, protože fakta popisuje hrozně stručně.
3. Začít s programováním pro iPhone.
Nyní můžeš začít s děláním jednoduchých app pro iPhone. Výborná knížka je "Beginning iPhone 3 development" - popisuje všechny věci do detailu na ukázkových aplikacích a provádí tě od úplných základů až po pokročilé a složité aplikace.
Tímto příspěvkem tě nechci rozhodně nijak odrazovat, ale spíš připravit na to, že programování je z velké části o tom být trpělivý. Počítat s tím že se budeš dlouho učit spoustu faktů než vůbec budeš schopen udělat jednoduchý program a budeš chápat jak funguje. Bez výborných zákadů nebudeš schopen dělat složitější věci. Mě samotnému trvalo 8 měsíců než jsem vůbec začal dělat iPhone aplikace, ale za tu dobu jsem se naučil velmi dobře základy a na nich se dá stavět

. Takže je to na tobě.. Pokud seš na tohle připraven, tak hodně štěstí a hurá do toho!